domowa szynka konserwowa.odt

(19 KB) Pobierz

DOMOWA SZYNKA KONSERWOWA

składniki

-szynki wieprzowe  lub inne mięso np.łopatka ( ilość sztuk zależy tylko od naszego apetytu) każda o wadze około jednego kilograma
MIESZANKA PEKLUJĄCA( ilość podana na jedną kilogramową szynkę) do zrobienia w domu

składniki
sól kamienna 20 g       cukier brązowy 5 g
liść laurowy 2 szt        ziele angielskie 3 szt
gorczyca biała szczypta      kolendra 3-5 ziaren
pieprz czarny szczypta    czosnek suszony szczypta
dodatkowo
1 łyżeczka żelatyny
kawałek rękawa foliowego do pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę
sposób wykonania
Szynki myjemy i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej).Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę i kolendrę,  ubijamy tłuczkiem, a następnie wsypujemy sól,cukier, pieprz, oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w szynki. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-5 dni, pamiętając o tym aby każdego dnia  raz przełożyć mięso.Piątego dnia wyjmujemy szynki z peklówki, lekko płuczemy w każdą z nich wcieramy łyżeczkę żelatyny, a następnie wkładamy je w foliowy rękaw do pieczenia, który szczelnie zamykamy ( należy uważać aby folia jak najbardziej przylegała do mięsa).

Tak przygotowane szynki wkładamy do garnka z letnią wodą, uważając by szynki się ze sobą nie stykały.
Mięso parzymy w temperaturze 70-75 stopni przez dwie godziny, następnie wyjmujemy szynki z garnka i studzimy ( najlepiej przez noc w lodówce).
olejnego dnia zdejmujemy z szynek foliową osłonę, kroimy w plastry i konsumujemy z ulubionym pieczywem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin