DOMOWA SZYNKA KONSERWOWA
składniki
-szynki wieprzowe lub inne mięso np.łopatka ( ilość sztuk zależy tylko od naszego apetytu) każda o wadze około jednego kilogramaMIESZANKA PEKLUJĄCA( ilość podana na jedną kilogramową szynkę) do zrobienia w domu
składnikisól kamienna 20 g cukier brązowy 5 gliść laurowy 2 szt ziele angielskie 3 sztgorczyca biała szczypta kolendra 3-5 ziarenpieprz czarny szczypta czosnek suszony szczyptadodatkowo1 łyżeczka żelatynykawałek rękawa foliowego do pieczenia, lub innej foli odpornej na wysoką temperaturę sposób wykonaniaSzynki myjemy i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej).Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę i kolendrę, ubijamy tłuczkiem, a następnie wsypujemy sól,cukier, pieprz, oraz czosnek, całość dokładnie mieszamy i wcieramy przyprawy w szynki. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-5 dni, pamiętając o tym aby każdego dnia raz przełożyć mięso.Piątego dnia wyjmujemy szynki z peklówki, lekko płuczemy w każdą z nich wcieramy łyżeczkę żelatyny, a następnie wkładamy je w foliowy rękaw do pieczenia, który szczelnie zamykamy ( należy uważać aby folia jak najbardziej przylegała do mięsa).
Tak przygotowane szynki wkładamy do garnka z letnią wodą, uważając by szynki się ze sobą nie stykały.Mięso parzymy w temperaturze 70-75 stopni przez dwie godziny, następnie wyjmujemy szynki z garnka i studzimy ( najlepiej przez noc w lodówce).olejnego dnia zdejmujemy z szynek foliową osłonę, kroimy w plastry i konsumujemy z ulubionym pieczywem.
marcin7914