Faworki.txt

(1 KB) Pobierz
Faworki 

Składniki na 3 talerze faworków:

~ 2,8 szklanki mški pszennej (400g)
~ 4 żółtka
~ 1 jajko
~ 50 g masła
~ 4 łyżki gęstej kwanej mietany
~ szczypta soli
~ 1 łyżka cukru pudru
~ 1 łyżka spirytusu (15 ml)
~ 1,5 litra oleju do smażenia
~ cukier puder do posypania faworków

* wszystkie składniki muszš mieć temperaturę pokojowš
=======================================================

1
Mškę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i sól, rozcieramy palcami. Następnie dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, mietanę, spirytus i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Jeli ciasto jest zbyt suche możemy dodać łyżkę mietany.

2
Następnie składamy ciasto na pół i uderzamy wałkiem aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza, cały proces powtarzamy kilkakrotnie. Tak przygotowane ciasto odkładamy na około 30 minut aby odpoczęło.

3
Po około 30 minutach dzielimy ciasto na 4 równe częci i każdš z nich doć cienko wałkujemy, za pomocš noża lub radełka dzielimy je na paski, w każdym robimy nacięcie, a następnie przewlekamy jeden koniec paska przez powstałš dziurkę i lekko nacišgamy. Postępujemy w ten sposób do momentu aż zużyjemy całe ciasto.

4
W głębokim płaskim naczyniu rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni. Jeli nie mamy termometru cukierniczego możemy sprawdzić, czy olej jest odpowiednio goršcy wrzucajšc do niego kawałek ciasta, jeli szybko wypłynie na powierzchnię i się zarumieni oznacza to, że można smażyć faworki.

5
Wrzucamy kilka faworków na goršcy olej i pieczemy aż lekko się zarumieniš, następnie przewracamy na drugš stronę. Wycišgamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu i studzimy. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.


========================================================================================================================================

















Zgłoś jeśli naruszono regulamin