Zupa_rybna_z_pulpetami_z_karpia.pdf

(231 KB) Pobierz
Thermomix
®
TM5 / TM31
ZUPA RYBNA Z PULPETAMI Z KARPIA
CZAS PRZYGOTOWANIA
CZAS CAŁKOWITY
STOPIEŃ TRUDNOŚCI
ILOŚĆ PORCJI
20 min
2 godz.
trudny
6 porcji
POZIOM CENOWY
średni
SKŁADNIKI
Pulpety z karpia
·
1000 g karpia, wypatroszonego, w
całości
·
50 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
·
1 czubata łyżeczka tymianku,
suszonego
·
30 g masła
·
1 bułka, sucha, wcześniej
namoczona, dobrze odsączona
·
1 jajko
·
¾ łyżeczki soli
·
¾ łyżeczki pieprzu czarnego,
mielonego
·
5 - 7 gałązek koperku, świeżego,
drobno pokrojonego
Zupa rybna
·
1500 g wody
·
3 liście laurowe, suszone
·
3 ziarenka ziela angielskiego
·
�½ łyżeczki ziaren pieprzu
czarnego
·
1 łyżeczka soli
·
1 łyżeczka przyprawy
uniwersalnej, wykonanej w TM
lub 1 płaska łyżeczka przyprawy
uniwersalnej
·
1 czubata łyżeczka koncentratu
bulionu rybnego, wykonanego w
TM lub 1 kostka bulionu rybnego
·
2 - 3 szczypty gałki
muszkatołowej, mielonej
·
2 - 3 gwiazdki anyżu
·
50 g marchewki, pokrojonej w 1
cm plastry
·
50 g korzenia selera, pokrojonego
na kawałki
·
50 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
·
50 g pora, pokrojonego w 1 cm
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pulpety z karpia
1
Karpia wyfiletować, z filetów ściągnąć skórę (głowę, kręgosłup, skórę i płetwy
pozostawić do przygotowania wywaru). Oczy i skrzela usunąć i wyrzucić. Filety
pokroić na ok. 2 cm kawałki, odstawić.
2
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i tymianek, rozdrobnić
3 s/obr. 5.
Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
3
Dodać masło, dusić bez założonej miarki
5 min/120°C/obr.
.
4
Dodać filety z karpia, bułkę, jajko, sól, pieprz i koperek, rozdrobnić
25 s/obr. 7.
Z powstałej masy uformować pulpety (Ø 3 cm), układać na dolnej części
przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
Zupa rybna
5
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziele angielskie,
pieprz, sól, przyprawę uniwersalną, koncentrat bulionu rybnego i gałkę
muszkatołową, włożyć koszyczek i umieścić w nim głowę, kręgosłup, skórę i
płetwy, dodać anyż, marchewkę, seler, cebulę i pora, gotować
25 min/100°C/obr. 2.
Następnie nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze
25 min/Varoma/obr. 2.
6
Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, zawartość koszyczka wyrzucić.
Zawartość naczynia miksującego przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do
wazy, odstawić.
7
Zupę podawać z pulpetami, bezpośrednio po przygotowaniu.
Thermomix
®
TM5 / TM31
· Klarowna zupa rybna z pulpetami · 1 / 2
© Vorwerk International Strecker & Co.
plastry
PRZYDATNE PRZYBORY
WSKAZÓWKA
·
waza do zupy
·
sitko o drobnych oczkach
WARTOŚCI ODŻYWCZE
NA PORCJĘ
Wartość
energetyczna
Białko
Węglowodany
Tłuszcze
Cholesterol
Błonnik
1184 kJ / 283
kcal
33 g
12 g
13 g
159 mg
3g
·
Przyprawę uniwersalną można wykonać samodzielnie w urządzeniu TM5. W tym
celu do naczynia miksującego należy włożyć 250 g suszonej włoszczyzny, 3 łyżki
kurkumy, 2 łyżki czosnku granulowanego, 5 łyżek soli morskiej gruboziarnistej,
zemleć
10 s/obr. 10.
Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika.
·
Koncentrat bulionu rybnego można wykonać samodzielnie w urządzeniu TM5. W
tym celu do naczynia miksującego należy włożyć 200 g filetów rybnych, np. z
dorsza, halibuta lub soli, pokrojonych na kawałki i 100–150 g krewetek, tygrysich,
świeżych lub mrożonych, rozdrobnić
40 s/obr. 5.
Składniki zgarnąć kopystką ze
ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać 140 g soli, gruboziarnistej, zamiast
miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować
8 min/100°C/obr. 1.
Całość dokładnie przemieszać kopystką, gotować na parze
4 min/Varoma/obr. 1.
Zdjąć koszyczek, założyć miarkę, zmiksować
30 s/obr. 9.
Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zmiksować
20 s/obr. 9.
Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, odstawić do ostudzenia.
CZĘŚCI THERMOMIXA
Varoma, koszyczek, kopystka, miarka
Kroki przygotowania ryby
Thermomix
®
TM5 / TM31
· Klarowna zupa rybna z pulpetami · 2 / 2
© Vorwerk International Strecker & Co.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin