Cw7_tow.pdf

(471 KB) Pobierz
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Katedra Mikrobiologii Przemysłowej I Żywności
Kierunek:
Ćwiczenie 7
TOWAROZNAWSTWO
Przedmiot:
Rok:
MIKROBIOLOGIA
II
Data:
23/11/2011
- ĆWICZENIE 7 -
Wpływ czynników fizycznych i chemicznych na drobnoustroje cz.2
Zadanie 1 - Wpływ promieniowania UV na rozwój mikroorganizmów
W praktyce mikrobiologicznej wykorzystuje się najczęściej hamujące lub zabójcze działanie
na mikroorganizmy nadfioletowej części widma słonecznego o długości fali 250-260 nm,
a więc tą część widma, która jest najsilniej absorbowane przez kwasy nukleinowe (DNA,
RNA). Światło ultrafioletowe jest absorbowane przez podwójne wiązanie między
pirymidynami (np. tyminą i cytozyną w DNA), powodując powstanie dimeru dwóch
sąsiadujących zasad (np. TT, tymina-tymina), czego skutkiem są mutacja lub inhibicja
replikacji kwasu nukleinowego.
Odczyty posiewów po naświetlaniu promieniami UV po 5 i 30 minutach.
Mikroorganizm
Escherichia coli
Enterococcus faecalis
Bacillus subtilis
Saccharomyces
cerevisiae
Naświetlanie promieniami UV
kontrola
5 minut
30 minut
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Katedra Mikrobiologii Przemysłowej I Żywności
Kierunek:
Ćwiczenie 7
TOWAROZNAWSTWO
Przedmiot:
Rok:
MIKROBIOLOGIA
II
Data:
23/11/2011
Zadanie 2 – Wpływ wysokich i niskich temperatur oraz pH środowiska na rozwój
mikroorganizmów – odczyt wyników
Ocenić zdolność wzrostu wybranych szczepów w środowisku:
kwaśnym pH 4,5
neutralnym – pH 7,0
zasadowym – pH 9,0
Mikroorganizm
Escherichia coli
Enterococcus faecalis
Bacillus subtilis
Ocena wzrostu (-, +; ++, +++)
pH 4,5
pH 7,0
pH 9,0
Optymalne pH
badanego mikroorganizmu
Saccharomyces cerevisiae
Ocenić zdolność wzrostu wybranych szczepów:
po pasteryzacji w temp. 63,5°C przez 30 min
po pasteryzacji w temp. 80°C przez 10 min
po inkubacji w temperaturze 7°C
Mikroorganizm
Escherichia coli
Enterococcus faecalis
Bacillus subtilis
Ocena wzrostu (-, +; ++, +++)
63,5°C/30min 80°C/10min
7,0°C
Wnioski:
Saccharomyces cerevisiae
Zgłoś jeśli naruszono regulamin