PYTANIA EGZAMINACYJNE otz.docx

(15 KB) Pobierz
PYTANIA EGZAMINACYJNE otż:

PYTANIA EGZAMINACYJNE otż:

Leman

1.     sterylizacja żywności kwaśnej

2.     omów czynniki zwiększające wydajność ekstrakcji

3.     ekstrakcja płynami nadkrytycznymi

4.     odżelazianie wody

5.     teoretyczne podstawy destylacji

6.     metody otrzymywania spirytusu bezwodnego

 

LEMAN 1 podejście

1.chemiczne sposoby usuwania twardosci wody,

2.dejonizacja i demineralizacja- schematy ukl kolumnowych,

3.czynniki wplywajace na ekstrakcje,

4.destylacja molekularna- zastosowanie, zasada dzialania,

5.odwadnianie spirytusu. (sita molekularne,procesy odwadniania na membranach., destylacja znad srodkow higroskopijnych, destylacja azeotropowa, dest ekstrakcyjna

 

LEMAN 2 podejscie

1.metody usuwania zelaza i manganu z wody,

2.prawa opisujace proces destylacji,

3.zastosowanie ekstrakcji do otrzymywania koncentratow i izolatow bialkowych w zywnosci. 4.mieszanie w fazie cieklej,

5. omow czynniki od ktorych zaleza warunki termicznego utrwalenia zywnosci.

 

LEMAN 3 podejście

1dezynfekcja wody

2 krzywe z których się wyznacza d i z

3. odwadnianie spirytusu

4.surowce przemysłu olejowego i ich przyblizony skład chemiczny

5.czynniki wpływające na ekstrakcje

 

 

Leman pierwsze podejście :

 

1. Usuwanie związków żelaza i manganu z wody

2. Technologiczne aspekty ekstrakcji

3. Omów czynniki od których zależą warunki termicznego utrwalania żywności

4. Omów metody otrzymywania spirytusu bezwodnego

5. Mieszkanie w fazie ciekłej

 

Leman Drugie podejście :

 

1. Omów zastosowanie ekstrakcji do otrzymywania koncentratów i izolatów białkowych

2. Omów praca opisujące proces destylacji

3. Omów proces flotacji

4. Czym są spowodowane poszczególne rodzaje twardości wody, omów metody ich usuwania.

5. Omówić krzywą przeżycia drobnoustrojów oraz krzywą śmierci cieplnej drobnoustrojów, podać w jaki sposób wyznacza się czas dziesiętnej redukcji „ Dr” oraz współczynn

 

Zastosowanie ekstrakcji w produkcji izolatów i koncentratów białek.

Prawa destylacji, narysować wykres ujemnego odchylenia od prawa Raoulta.

Destylacja cząsteczkowa.

Co to D i Z. Wykresy śmierci cieplnej i przeżywalności drobnoustrojów.

Zastosowanie jonitów do oczyszczania wody(3 możliwości).

 

chemiczne sposoby usuwania twardości wody L

metody otrzymywania spirytusu bezwodnego L

ekstrakcja witamin L

 

 

 

Bednarski:

1.     wymień czynniki decydujące o wydajności surowców w przemyśle spożywczym

2.     podział kryteriów surowców w przemyśle spożywczym

3.     wymień główne procesy jednostkowe w produkcji izolatów białkowych

4.     metody zagęszczania, wady i zalety wyparek

5.     procesy membranowe

6.     metody osmoaktywne

7.     dodatki w żywności

 

Bednar

1.procesy membranowe i ich zastosowanie

2. energochłonnośc bezpośrednia czynniki na nią wpływające i jak wyznaczyć energochłonnośc dla 1 kg mleka

3. wymień procesy rozdziału składników ptrzemysłu spozywczego conajmniej 5

4.dlaczego trzeba zageszczac przed suszeniem rozpyłowym

 

ednarski pierwsze podejście :

 

1. Wymień czynniki decydujące o wydajności produkcji surowców roślinnych, podaj przykłady i skład chemiczny surowców stosowanych w produkcji izolatów i koncentratów białkowych

2 Opisz warunki wymagane w przechowalnictwie surowców i podaj przykłady regulacji składu atmosfery w przechowalnictwie owoców.

3 Metody zagęszczania soków owocowych z podaniem parametrów technicznych oraz ich zalet i wad, oblicz wartość ciśnienia osmotycznego roztworu zawierającego 5% sacharozy.

4 Przedstaw znaczenie procesu destylacji w suszeniu żywności, oraz opisz funkcje powietrza jako czynnika suszącego ziarno metodą fluidyzacyjną

5 Procesy aglomeracji, podaj przykłady ich zastosowania w przemyśle spożywczym.

 

Bednarski Drugie podejście :

 

1. Wymień surowce przemysłu olejarskiego oraz podaj ich przykłady

2. Opisz kryteria podziału dodatków do żywności, oraz podaj ich funkcje technologiczne

3. Wymień procesy chemiczne stosowane w technologii żywności, podaj zastosowanie sulfitacji, defekacji, saturacji.

4. Wymień procesy odzysku składników aromatycznych podczas zagęszczania soków w wyparkach

5. Wymień znane metody suszenia żywności, narysuj krzywą suszenia marchwi i mleka

 

 

Mechaniczne i nie rozdzielanie mieszanin. Do czego stosowane.

Ultrafiltracja.

Podział surowców przem. spoż. i surowce przem. olejarskiego.

Metody suszenia i zastosowanie.

Procesy aglomeracji.

 

 

metody osmoaktywnego utrwalania żywności B

coś z energochłonnością i wyznaczyć energochłonność dla 1kg mleka przy energochłonności całkowitej 1000 B

dlaczego trzeba zagęszczać przed suszeniem B

metody zagęszczanie soków z podaniem zalet i wad oraz obliczyć wartość ciśnienia osmoaktywnego dla 5% sacharozy B

metody suszenia,

narysować krzywe suszenia marchwi i mleka B

 

 

 

 

 

 

Rebs

1.     cele sterylizacji i pasteryzacji

2.     wartość „z”

3.     kriokoncentracja

4.     krzywa suszenia i szybkości suszenia

5.     punkt potrójny

6.     demineralizacja

7.     opakowanie biodegradowalne, aktywne, inteligentne

8.     suszenie kraterowe

9.      

10.  

. omow czynniki od ktorych zaleza warunki termicznego utrwalenia zywnosci.
#. wymień procesy rozdziału składników przemysłu spozywczego co najmniej 5
#podaj przykłady i skład chemiczny surowców stosowanych w produkcji izolatów i koncentratów białkowych 
#Opisz warunki wymagane w przechowalnictwie surowców
#Przedstaw znaczenie procesu destylacji w suszeniu żywności
#Wymień procesy odzysku składników aromatycznych podczas zagęszczania soków w wyparkach 
#narysuj krzywą suszenia marchwi i mleka.wiesz mgdzie znależć 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin