DESER.txt

(1 KB) Pobierz
http://static.smaker.pl/photos//9/a/c/9acfa901de3bca628d47e6783cb75e40_292935_553a077cd0657_wm.jpg


ptasie mleczko.

    8 jajek
    półtorej szklanki cukru
    50 g żelatyny
    1 galaretka czerwona
    2 łyżeczki kakao
    1 cukier waniliowy

5-6 os. 	60 min 	łatwe 	tanie
Przygotowanie

    Żelatynę rozpuszczamy w półtorej szklanki wrzšcej wody, i dzielimy na trzy porcje ( przelewamy w trzy szklanki )
    Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.
    Tortownicę lub tak jak u mnie naczynie żaroodporne, smarujemy masłem.
    Nasze jajka porzšdnie myjemy, ja dodatkowo przelewam je wrzštkiem i robimy deser.

    Pierwsza warstwa: ubijamy 4 białka i pół szklanki cukru na sztywno, dodajemy porcję żelatyny może być letnia, ubijamy chwilkę i wylewamy na dno naszego naczynia, wstawiamy do zamrażalki by nam szybko zastygło.
    Druga warstwa: ubijamy 4 białka i pół szklanki cukru na sztywno, dodajemy kakao a następnie porcję żelatyny, wykładamy na pierwszš warstwę i też do zamrażalki.
    Trzecia warstwa: 8 żółtka i pół szklanki cukru oraz cukier waniliowy ubijamy aż rozpuci się cukier, dodajemy ostatniš porcję żelatyny, wykładamy na drugš warstwę, wkładamy ponownie do zamrażalki by się dobrze skrzepło. Na wierzch wylewamy chłodnš galaretkę a następnie możemy już chłodzić w lodówce.

    Jeżeli bardzo się boimy tych surowych jajek, możemy wszystkie warstwy ubijać na parze, wiadomo troszkę dłużej to zejdzie ale będziemy czuć się bezpieczniej.
    SMACZNEGO
ptasie mleczko.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin