Bułeczki Bigoski.docx

(27 KB) Pobierz

·                      Bułeczki Bigoski

·                      Bigoski

Składniki

Ciasto
30 g drożdży
7 łyżek rozpuszczonego masła lub margaryny, lekko przestudzonego
220 ml ciepłego mleka/ ew pół na pół z wodą
1 jajko
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki amoniaku lub sody
2 3/4 szklanki mąki 
Farsz
Bigos lub kapusta kiszona / może być pół na pół
bułka tarta

·                      Sposób przygotowania

Zrób zaczyn na ciasto drożdżowe. Gdy zaczyn zacznie pracować dodaj resztę składników na ciasto, wyrób na niezbyt twarde i dosyć lepkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 30 min. W międzyczasie przygotuj farsz, czyli dodaj bułki tartej do gotowego bigosu czy kapusty :) Następnie rozwałkuj ciasto i podziel na podłużne prostokąty, nałóż farsz po środku.

Zlep prostokąty wzdłuż dłuższych boków, zawiń w ślimaczki, jak na zdjęciu. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni, trzymaj 5 -10 min w otwartym piekarniku, podkręć temperaturę do 200 stopni i piecz już w zamkniętym piekarniku ok 10-12 min do zarumienienia,

Gotowe bigoski posmaruj wodą pół na pół z masłem lub olejem. Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin