· Bułeczki Bigoski
·
Składniki
Ciasto30 g drożdży7 łyżek rozpuszczonego masła lub margaryny, lekko przestudzonego220 ml ciepłego mleka/ ew pół na pół z wodą1 jajko2 łyżki cukru1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki amoniaku lub sody2 3/4 szklanki mąki FarszBigos lub kapusta kiszona / może być pół na półbułka tarta
· Sposób przygotowania
Zrób zaczyn na ciasto drożdżowe. Gdy zaczyn zacznie pracować dodaj resztę składników na ciasto, wyrób na niezbyt twarde i dosyć lepkie ciasto. Odstaw do wyrośnięcia na 30 min. W międzyczasie przygotuj farsz, czyli dodaj bułki tartej do gotowego bigosu czy kapusty :) Następnie rozwałkuj ciasto i podziel na podłużne prostokąty, nałóż farsz po środku.
Zlep prostokąty wzdłuż dłuższych boków, zawiń w ślimaczki, jak na zdjęciu. Wstaw do piekarnika, nagrzanego do 150 stopni, trzymaj 5 -10 min w otwartym piekarniku, podkręć temperaturę do 200 stopni i piecz już w zamkniętym piekarniku ok 10-12 min do zarumienienia,
Gotowe bigoski posmaruj wodą pół na pół z masłem lub olejem. Smacznego!
cichosz