· Buraczane szarpańce
·
Składniki
Na ok 10-12 sztuk1 duża pierś z kurczaka1 duży burak ćwikłowy5 pieczarek5 dkg startego sera żółtego1/2 czerwonej papryki1 jajko2 łyżka mąkipo 1 płaskiej łyżeczce przypraw: pieprzu, jarzynki, bazylii i ziół prowansalskichopcjonalnie szczypta soli do smakuolej do smażenia
· Sposób przygotowania
Fileta kroimy w kosteczkę. Obranego buraka oraz pieczarki ścieramy na tarce o grubszych oczkach. (Użyłam szatkownicy w robocie kuchennym). Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę.
Do całości dodajemy jajko, mąkę, ser żółty oraz przyprawy. Mieszamy.
Z przygotowanej masy nabieramy łyżką porcję i nakładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy na małym ogniu z obu stron, odsączamy i podajemy z frytkami lub ryżem.
cichosz