· Chlebek mieszany ze słonecznikiem
·
Składniki
Składniki:Forma 25x11 cm1,5 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki żytniej1 płaska łyżeczka cukru2 dag świeżych drożdży3/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody1 płaska łyżeczka soli1/2 szklanki łuskanego słonecznikaTłuszcz do formy + mąka do posypania foremkiSezam do posypania wierzchu chlebka
· Sposób przygotowania
Wykonanie: drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, dodać pozostałe składniki i odstawić całość w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną rosnąć. Następnie zagnieść ręką na jednolite gładkie ciasto. Zagniatać całość tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by podwoiło objętość. Ponownie zagnieść, przełożyć do formy delikatnie natłuszczonej, podsypanej mąką , posmarować zimną wodą, posypać sezamem i znów odstawić w ciepłe miejsce aż chlebek urośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 210 stopni i piec w tej temp. 40 minut. Skórka na wierzchu ma być spieczona i chrupiąca.
cichosz