· Chleb gryczany z ziarnami
·
Składniki
Składniki:Forma -25x11 cm1,5 szklanki mąki gryczanej1 szklanka mąki pszennej25 g świeżych drożdży1 szklanka ciepłej przegotowanej wody1 łyżka płatków owsianych1 łyżka siemienia lnianego1 łyżka ziaren dyni1 łyżka ziaren słonecznika1 płaska łyżeczka soliSzczypta cukru brązowegoTłuszcz do formy
· Sposób przygotowania
Wykonanie: do ciepłej miski przełożyć wszystkie składniki, drożdże pokruszyć - odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut by drożdże zaczęły rosnąć. Następnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 50 minut by ciasto wyrosło. Następnie przenieść na stolnicę podsypaną mąką, zagnieść ponownie ciasto, przełożyć do delikatnie natłuszczonej formy i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200 stopni i piec około 50 minut. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch ciasta obmyć zimną wodą(ja zwilżyłam rękami). Po upieczeniu wyjąć z formy, wystudzić na kratce.
cichosz