Leczo do słoików.txt

(1 KB) Pobierz
SKŁADNIKI:

    Z podanych składników wychodzi 15 słoików o pojemnoci ok. 540 ml:
    waga warzyw po obraniu i oczyszczeniu
    1 kg cebuli
    2 kg pomidorów
    3 kg papryki
    2 kg kabaczka
    0,5 kg marchwi
    olej
    pieprz
    sól
PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrałam, pokroiłam w półplastry. Paprykę umyłam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam w paseczki. Kabaczka umyłam, obrałam ze skóry, wydršżyłam pestki i pokroiłam w kosteczkę. Marchew obrałam, umyłam i starłam na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyłam wrzštkiem, obrałam ze skóry i pokroiłam w kostkę. W dużym garnku na niewielkiej iloci oleju zeszkliłam cebulę. Dodawałam po kolei: paprykę, kabaczka, marchewkę, pomidory. Udusiłam warzywa na półtwardo. Doprawiłam do smaku solš i pieprzem. Leczo nałożyłam do wymytych i wyparzonych słoików o pojemnoci ok. 0,5 litra. Słoiki zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do wystudzenia. Następnego dnia pasteryzowałam je przez ok. 25 minut. Po otwarciu słoika do takiego lecza dodaję zawsze pokrojone w plasterki odtłuszczone parówki i podaję z ugotowanym na sypko ryżem. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin