Składniki 3kg ogórków 2 -3 licie laurowe 3 -4 ziarenka ziela angielskiego 2 -3 plasterki czosnku 1 -2 listki kopru zalewa: 1l wody 3/4 szklanki octu 10% 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soli 5 łyżek musztardy 2 łyżki chrzanu Etapy przygotowania Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Układamy je w słoikach. Do każdego takiego słoika wkładamy lić laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, czosnek i koper. Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solš. Studzimy. Dodajemy do zalewy musztardę i chrzan a następnie wszystko razem miksujemy. Gotowš zalewš zalewamy ogórki w słoikach i tak, niezakręcone, pozostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 5 minut.
Kamilowaty