Ogórki w sosie musztardowym.txt

(0 KB) Pobierz
Składniki
3kg ogórków
2 -3 licie laurowe
3 -4 ziarenka ziela angielskiego
2 -3 plasterki czosnku
1 -2 listki kopru
zalewa:
1l wody
3/4 szklanki octu 10%
3/4 szklanki cukru
2 łyżki soli
5 łyżek musztardy
2 łyżki chrzanu
Etapy przygotowania
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w słupki. Układamy je w słoikach. Do każdego takiego słoika wkładamy lić 
laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, czosnek i koper.
Wodę zagotowujemy z octem, cukrem i solš. Studzimy. Dodajemy do zalewy musztardę i chrzan a następnie 
wszystko razem miksujemy. 
Gotowš zalewš zalewamy ogórki w słoikach i tak, niezakręcone, pozostawiamy na ok. 30 minut. Po tym czasie 
słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 5 minut.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin