sernikobrownie z truskawkami.rtf

(2 KB) Pobierz

Sernikobrownie z truskawkami

czekolada, masa serowa, truskawki i płatki migdałowe

 

 

 

Składniki:

 

    SPÓD CZEKOLADOWY

    10 dag gorzkiej czekolady

    10 dag miękkiego masła

    8 dag cukru

    2 jajka

    8 dag mąki pszennej

    szczypta soli

    

    MASA SEROWA

    50 dag twarogu półtłustego

    25 dag serka mascarpone

    1/2 szklanki cukru

    1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)

    1 jajko

    2 - 3 krople aromatu waniliowego

    

    TRUSKAWKI

    30 dag truskawek

    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    5 dag płatków migdałowych

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sernik wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Twaróg półtłusty zmielić trzykrotnie w maszynce do mielenia.

 

Prostokątną foremkę 21x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Spód czekoladowy:

Czekoladę połamać na kawałki i roztopić (na małym ogniu), lekko ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać do czekolady i wymieszać. Następnie dodać mąkę, szczyptę soli i ponownie wymieszać. Jajko ubić mikserem i dodać do masy czekoladowej, całość delikatnie wymieszać.

 

Masę przełożyć do przygotowanej foremki, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C, piec przez 20 minut, wyjąć z piekarnika (nie wyłączając go), od razu przelać masę serową.

Masa serowa:

Zmielony twaróg, serek mascarpone, cukier, proszek budyniowy zmiksować mikserem na małych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodać jajko i znów zmiksować. Na koniec dodać aromat waniliowy i wymieszać.

Truskawki:

10 dag truskawek zmiksować blenderem na sos (będzie potrzebny na wierzch sernika). Resztę truskawek pokroić na połówki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.

Pieczenie:

Masę serową wylać na podpieczony (gorący) czekoladowy spód, wyrównać powierzchnię, przełożyć łyżką sos truskawkowy i delikatnie przemieszać widelcem. Na wierzch poukładać połówki truskawek, skórką do sera, posypać płatkami migdałowymi.

 

Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i piec przez 1 godzinę. Po upieczeniu od razu wyjąć z piekarnika i przestudzić w foremce. Całowicie ostudzony sernik przełożyć na deseczkę i wstawić do lodówki.

 

Smacznego!

Zgłoś jeśli naruszono regulamin