Kuchnia Siostry Filomeny. 201 potraw dla całej rodziny.PDF

(32930 KB) Pobierz
~
--
-
-
---
---
-----
- -
-
---~~---------~
·~
.
-
/
Sniadania
Sałatka
KUCHNIA
Siostry
Filomeny
w pomidorach
Składniki:
4
pomidory
·
1
ogórek
sałatkowy
kilka
liści sałaty
1
czerwona
cebula
koperek
sól
pieprz
2
łyżki
śmietany
lub majonezu
Z umytych pomidorów
ściąć
wierz-
chy,
wyjąć część miąższu
ogórek
umyć,
nie
obierać, pokroić
na
kawał­
ki
cebulę obrać, posiekać
w
piórka,
wymieszać
z ogórkiem
dodać
śmie­
tanę
lub majonez
i posieka11y
kope-
rek,
przyprawić
do
smaku
solą
i pie-
przem
sałatkę ułożyć
na pomido-
rach, pomidory
na
liściach
sałaty
podawać
z
pieczywem posmarowa-
nym
masłem.
I
•••
.
.
,..
~
'
'
.
'l
,„
.
_,
_,.
.
.
'
.
·~
"
\
.
_,
---
...
-
. .
'
"'i
w'
""=
t;f>
-~
„„„:
.,.
,
.
,
(''-
"'·
1"
'
..
~
.
.
.
„.
'
l_,/
1
1
,,
_,
-.,.
~.
(~
.
r"
..,,--
.....
r
I
/
.
A
\
)
~
./
Jarzynowe placki
Składniki:
-
'
I
-
...
,„
2
marchewki
kawałek
bulwy
selera
(
1
szklanka
ugotowanego
ryżu
łub płatków
owsianych
1
jajko
1
mała
cebula
2
łyżki
startego
żółtego
sera
olej
sól
pieprz
kilka
liści
sałaty
Marchewki
oczyścić,
umyć,
ugotować
razem
z
kawałkie1n
selera,
ostudzić,
zetrzeć
11a
jarzynowej tarce
dodać
drobno
posieka11ą
i
przesmażo11ą
na
oleju
cebulkę
oraz
ugotowany
ryż
ostudzoną masę połączyć
z
jajkiem,
przyprawić
do
smaku,
wymieszać
z serem
na patelni
rozgrzać
olej,
łyż­
nakładać
placuszki,
smażyć
na
rt1-
miano
z
obu stron
podawać
na li-
ściacl1
sałaty
z
pikantnym sosem,
np.
1nt1sztardowym,
pomidorowy1n lub
tatarsl<im
.
/
S
niadania
KUCHNIA
Siostry
Filomeny
Racuszki
z
jabłkami
Składrziki:
15
dag
mąki
200
ml
zsiadłego
'
mleka lub l<efiru
3
jajl<a
3
łyżki
cukru
szczypta soli
2-3
j
abłl<a
olej
do
smażenia
cukier puder
do posypa11ia
Zółtka
utrzeć
z
cukrem,
połączyć
ze
zs
iadłym
1
nlel<iem,
przesianą
mąką
i
szczyptą
soli
dodać pianę
z
białek,
delil<atnie
wym
ieszać
obrane
jabłka
p
rzel<roić, wyj ąć
gniazda
11asie1111e,
pokroić
na cienkie
plasterki lu
b
w
l<ostl<ę,
wymieszać
z ciastem
i1a
rozgrza11y
tłuszcz
l<łaść
łyżką
racuszki,
smażyć
z
obu
stron
i1a rt1n1iano
osą­
czyć
z
tłuszczt1,
posypać
ct1krem
pu-
dren1.
\
Sufl,eciki
z
serem
Składniki:
15
dag
twardego
żółtego
sera
4
dag
mąki
4 dag
masła
5
jajek
400
ml
mleka
szczypta
gałl<i
muszl<atołowej
·
natka
pietruszki
sól
pieprz
masło
i
tarta bul'l< do foremek
a
Ser
zetrzeć
na
tarce
z
mały1ni
otwora-
1ni
n1ąkę przesmażyć
na
połovvie
nlasła, wlać
inleko,
przyprawić solą,
pieprzem
i
gałką, mieszaj ąc, gotować
na
małym
ogniu,
masa
zgęstnieje
dodać
pozostałe
masło,
stale
miesza-
jąc,
wbijać
po
1
żółtku
,
dodać
ser
dodać
ubite
11a
sztyw11ą
pia n
ę biał­
ka,
delikatnie
wymieszać
fore111ki
posmarować
masłem,
p
osypać
tartą
bułką, napeł11ić
n1asą,
pi.ee
15-20
n1i11
w
te11p.
200°C
od razL1
p
odawać,
bo
1
suflety
opadaj
ą.
•.
.
I
/
Sniadania
-
~
KUCHNIA
Siostry Filomeny
Naleśniki
Składniki:
20 dag
mąki
z serem
Przesianą mąkę połączyć
z mlekiem
(można dodać szklankę
inleka
i
szklankę
gazowanej wody,
naleśniki
będą
pulchniejsze),
jajkami,
solą
i
1
łyżką
oleju,
zmiksować,
odstawić
,
2
szklanki
mleka
lub 1
szklanka
mleka
i
1
szklanka gazowanej wody
mineralnej
szczypta
soli
1-2
jajka
1
łyżka
oleju
20
dag
żółtego
ostrego
sera
12
niedużych
naleśników
ser
zetrzeć
na tarce z du-
żymi
otworami,
każdy naleśnik
posy-
pać łyżeczką
sera,
zwinąć
w
rulon
naleśniki ułożyć
w posmarowanym
olejem
11aczyniu,
posypać
resztą
sera
wstawić
do
piekarnika
rozgrzanego
do
180°C,
wstawić,
żeby
ser
się
roz-
puścił
podawać
z
ostrym
sosem,
np.
pomidorowym.
na
15
min
usmażyć
r~~~
/
„<4'.
....
·r..'
'
'\
'
,
' J
'
,...
t"
ć-i~
'
,
.
1tl
':;::i>
~
i'v(
~
-f
.A
~j
,
...
~
-
"'
,
/
C
l
...
„~
'\.
\
-~
~
\
••
i
-
"
~„~~-
1'
-
.
.
'
\
.
.....
~
""
I.
-
• ,
...
,.;;;r
i
'
,r. .
-
l
1
.r
.
'!w-~·
!,.
Ruloniki
z
rzodkiewkami
Sl<ladniki:
1
porej
a
ciasta
11aleśnikowego
przygotowanego
wed.ług
przepisu
„Naleśniki
z
seren1"
1
pęczek
rzodkiewek
1
twarożek
wiejski
3
łyżki
gęstej śmietany
sól
pieprz
szczyp
i
o rei<
kilka
liści
sałaty
Rzodkiewki
oczyścić, odciąć
listki,
umyć,
drobno
pokroić
(do inasy
twa-
rożkowej
n1ożna
dodać
młode
listki
rzodkie-vvek)
wymieszać
z
twaroż­
l<iem
i
śrnietaną
dodać
drobno
po-
siel<a11y
szczypiorek,
przypra\vić
do s111al<u
solą
i
pieprze111
z
ciasta
us1nażyć
6
dużych,
dość
grubych
nale-
ś11il<ów
posmarować
je
pastą
t\va-
rożko-v.rą,
zwi11ąć
w rulon,
pokroić
ułożyć
na
liściacl1
sałaty.
\
/
Sniadania
KUCHNIA
Siostry Filomeny
Omlet ,,grzybek''
I
Składniki:
4
łyżki
mąki
2
łyżki
1nasła
do
smażenia
·
8
jajel<
.
szczypta soli
2
ki\vi
1
banan
2
n1a11darynki
1
szl<lanka
malin
·
cukier puder
do posypania
I
Zółtka rozetrzeć
z
cukre111i111ąką, biał-
ka
ubić
na
sztywną pianę
wyłożyć
na
nią
utarte z
1nąką żółtka
i
delil<atnie po-
łączyć
11a patel11i
rozgrzać inasło,
wy-
łożyć
1/4
ciasta,
smażyć
na
n1ały1n
og11iu,
a
l<iedy
się
zru1nieni,
odwrócić
i
dosmażyć
tak
sa1110
usmażyć
3
pozo-
stałe
omlety
położyć
na
nich
rozdrob-
11ione owoce,
złożyć, posypać
cukrem
.
pudre111.
l
I
Parówki w
koszulkach
Składniki:
1,5
szkla11ki
mleka
15
dag
mąl<i
2 jajka
1
łyżeczl<a
cukru pudru
szczypta soli
·
1
łyżl<a
oleju
6
parÓ\vel<
20
dag
mrożo11ego
szpi11aku
2
łyżki masła
Zn1ikso\vać
n1ąkę,
mlel<o,
żółtka,
olej,
cul<ier
i
sól, na
l<()ńcu dodać pia11ę
z
białel<
\vy1nieszać, usn1ażyć
6
dość
grubych
naleśnil<i
szpinak podsn1a-
żyć
z
1nasłen1,
odparować, przyprawić
solą
i pieprzem
każdy naleś11ik
po-
sn1arować
szpinal<ie1n,
położyć
na
nim
obraną
z
osło11l<i parówl<ę,
zwinąć
ułożyć
w
żar()Odporny111
na-
...
~
....-„„
·"'
'
"•
'
.
.
„...
.
.?.
'
czy11it1, piec
10
i11in
w
ten1p.
180°C,
n1oż11a
posypać
starty111
żółty111
se-
re111.
,
sól
pieprz
Zgłoś jeśli naruszono regulamin