zakwas: 15 dag mški żytniej razowej 1/2 litra wody przegotowanej letniej zalać mškę i odstawić w słoiku lub garnku glinianym większym -nakryć gazš i do ciepłego miejsca na 5 dni :) barszcz biały 2 litry wody 20 dag suszonych grzybów 2 cebule 3 zšbki czosnku sól -pieprz -ziele angielskie lić laurowy 1/2 szklanki mietany 18% wyk: grzyby umyć i namoczyć na noc -rano gotować w tej samej wodzie +ziele angielskie +pieprz +lić laurowy +sól ugotować do miękoci wyjšć grzyby pokroić po przestudzeniu w drobne paseczki i wrzucić spowrotem do garnka gotować kilka minut i dodać zakwas -prędzej zrobiony w tym czasie cebule podsmażyć na male + 3 zšbki czosnku zgniecione przez praskę cebulę wrzucić do gagnka i podbić mietanš -zagotować smacznego :)
ametyst4