żurek -barszcz biały wigilijny.txt

(0 KB) Pobierz
zakwas:
15 dag mški żytniej razowej
1/2 litra wody przegotowanej letniej 
zalać mškę i odstawić w słoiku lub garnku glinianym 
większym -nakryć gazš i do ciepłego miejsca na 5 dni 
:) barszcz biały 
2 litry wody 
20 dag suszonych grzybów 
2 cebule 
3 zšbki czosnku 
sól -pieprz -ziele angielskie lić laurowy 
1/2 szklanki mietany 18%
wyk: 
grzyby umyć i namoczyć na noc -rano gotować 
w tej samej wodzie +ziele angielskie 
+pieprz +lić laurowy +sól
ugotować do miękoci 
wyjšć grzyby 
pokroić po przestudzeniu w drobne paseczki 
i wrzucić spowrotem do garnka 
gotować kilka minut 
i dodać zakwas -prędzej zrobiony 
w tym czasie cebule podsmażyć na male + 3 zšbki 
czosnku zgniecione przez praskę 
cebulę wrzucić do gagnka i podbić mietanš -zagotować 
smacznego :)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin