Kulki ziemniaczane.odt

(12 KB) Pobierz

Kulki ziemniaczane

Składniki:

                     1/2 kg ziemniaków

                     1 jajko

                     1 łyżka mąki ziemniaczanej

                     3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia (opcjonalnie)

                     1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego/ innej ulubionej przyprawy, np. zioła prowansalskie, przyprawa do ziemniaków  lub posiekanego koperku/natki pietruszki

                     sól

                     olej do smażenia w głębokim oleju

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie. Następnie dokładnie tłuczemy gorące jeszcze ziemniaki, chwilę studzimy. Dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą oraz dowolny dodatek w postaci ulubionej przyprawy lub koperku/natki pietruszki, solimy do smaku i ponownie wszystkie składniki dokładnie tłuczemy, łącząc ze sobą.

2. Z masy ziemniaczanej (jeszcze ciepłej) formułujemy kuleczki. Obtaczamy w bułce tartej (opcjonalnie, nie jest to konieczne) i smażymy podobnie jak frytki w głębokim oleju lub we frytkownicy.  Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin