Księga Ochrony przed szkodnikami Gastronomia pełna z cateringiem.pdf

(886 KB) Pobierz
System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności Według Codex Alimentarius w Zakresie Produkcji i
Dystrybucji Artykułów Spożywczych
Bezpieczeństwo zdrowotne
konsumentów
Wymagania prawne
GHP / GMP
Konkurencja
Dobre imię firmy
5-Ksiega
Program Ochrony Przed Szkodnikami
(gryzoniami, owadami)
Zakład:
……………………………..
Miejscowość: ………………………………
Ul. ……………………………………………
Wersja.: 1 oryginał
Opracował: Technolog, Biotechnolog
Żywności
Audytor Systemu ISO 22000 / HACCP, GHP/GMP
mgr inż. Barszczewski Mieczysław
HACCP@dokumenty@wp.pl
Data opracowania …………………………….
Zakład:
……………………….............................
5 - Księga
Wersja nr. 1/ ….. Obowiązuje od …………… Data wydruku ………….. / ………
Ochrony przed Szkodnikami
5K-Księga Programu ochrony przed szkodnikami (gryzoniami owadami)
5K-p01 Program ochrony przed szkodnikami-gryzonie.......................................................................................... 3
5K-p02 Instrukcja zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami .............................................................................. 5
5K-p03 Zabezpieczenie przed szkodnikami i kontrola prowadzona we własnym zakresie .................................... 6
5K-p04 Instrukcja przeglądu terenu obiektu oraz jego pomieszczeń. ..................................................................... 7
5K-p05 Instrukcja likwidacji martwych gryzoni. .................................................................................................... 8
5K-p06 Instrukcja działania korygujące/interwencyjne – DERATYZACJA. ......................................................... 9
5K-p07 Instrukcja zakresu podstawowych działań zakładu. ................................................................................. 10
5K-p08 Program ochrony przed szkodnikami –owady ......................................................................................... 11
5K-p09 Codzienny przegląd terenu obiektu oraz jego pomieszczeń/urządzeń monitorująco - wyłapujących. ..... 12
5K-p10 Instrukcja Działania korygujące/interwencyjne – DEZYNSEKCJA. ...................................................... 13
5K-z01 Wykaz osób upoważnionych, protokół z przeszkolenia .....................................................14
5K-z02 Wykaz urządzeń i atesty .....................................................................................................15
5K-z03 Raport wykrytej obecności szkodników. ............................................................................16
5K-z04 Karta wykonania zabiegu deratyzacji / dezynsekcji ...........................................................17
5K-z05 Lista działań korygujących .................................................................................................18
Opracował: M Barszczewski
HACCP.dokumenty@wp.pl
Zatwierdził
/
a…………........................
Str.: 2 z 18
Dokumentacja objęta prawami autorskimi. Przedruk i rozpowszechnianie poza Zakład w całości lub w części jest zabronione
Zakład:
……………………….............................
5 - Księga
Wersja nr. 1/ ….. Obowiązuje od …………… Data wydruku ………….. / ………
Ochrony przed Szkodnikami
5K-p01 Program ochrony przed szkodnikami-gryzonie.
1.
Cel
Zabezpieczenie obiektu przed gryzoniami
2.
Zakres
Dotyczy terenu całego obiektu.
3.
Szkodniki
to wszelkie zwierzęta zasiedlające pomieszczenia zakładowe wbrew woli człowieka. Do
najważniejszych szkodników sanitarnych zaliczamy owady (karaluchy, muchy, osy), ptaki i gryzonie.
ich działalność prowadzi do:
3.1. strat gospodarczych spowodowanych niszczeniem produktów spożywczych
3.2. zanieczyszczeń biologicznych i chemicznych
żywności
(wydaliny, dojrzałe
żywe
lub martwe
owady lub fragmenty ich ciała)
3.3. zanieczyszczeń mechanicznych (sierść gryzoni, jaja larw, oprzęd, poczwarki)
3.4. zanieczyszczeń mikrobiologicznych przez nosicielstwo drobnoustrojów a także zarodniki
grzybów pleśniowych
3.5. zabezpieczenie zakładu przed karaczanami:
3.5.1. zaklejenie szpar gipsem lub cementem
3.5.2. zabiegi dezynsekcyjne (opryski
środkami
owadobójczymi)
3.5.3. dokładne sprzątanie pomieszczeń
3.5.4. usuwanie na noc odpadków pokonsumpcyjnych i resztek poprodukcyjnych
3.5.4.1.zabezpieczenie nie pakowanej
żywności
4.
DEZYNSEKCJA – obejmuje działania ukierunkowane na zwalczanie owadów bytujących w
środowisku
człowieka: much, karaczanów, szkodników magazynowych
4.1. Zabiegi dezynsekcyjne wykonuje się po wstrzymaniu produkcji i odpowiednim przygotowaniu
zakładu (przesunięcie mebli, sprzętu na
środek
pomieszczenia, osłonięciu odkrytych powierzchni
mebli,
żywności).
Opryski wykonuje się wzdłuż
ścian.
Zabiegi wykonuje się w przypadku
wykrycia obecności szkodników.
4.2. Równie ważne jest monitorowanie szkodników: stacje bajtowe, lampy owadobójcze, lepy,
pułapki feromonowe. Jednocześnie winne być prowadzona odpowiednia dokumentacja tj. raporty
poinsekcyjne, lista urządzeń do monitorowania szkodników i działań korygujących.
5.
DERATYZACJA – obejmuje zabiegi mające na celu niszczenie gryzoni (szczurów, myszy)
5.1. Tu również monitorowanie ma podstawowe znaczenie.
5.2. Kontrolą należy objąć cały zakład i otoczenie, bo gryzonie mogą pojawić się wszędzie i zawsze
np. myszy mogą przebywać w chłodni w temp. -20
0
C.
5.3. Podstawowe zasady zwalczania gryzoni:
Opracował: M Barszczewski
HACCP.dokumenty@wp.pl
Zatwierdził
/
a…………........................
Str.: 3 z 18
Dokumentacja objęta prawami autorskimi. Przedruk i rozpowszechnianie poza Zakład w całości lub w części jest zabronione
Zakład:
……………………….............................
5 - Księga
Wersja nr. 1/ ….. Obowiązuje od …………… Data wydruku ………….. / ………
Ochrony przed Szkodnikami
5.4. zabezpieczenie budynków przed przedostawaniem się gryzoni do przestrzeni wewnątrz
5.5. odpowiedni stan sanitarno-porządkowy zakładu – likwidacja
żerowisk
(prawidłowe gromadzenie
i częste usuwanie
śmieci
i odpadków)
5.6. systematyczne wyniszczanie zagnieżdżonych gryzoni za pomocą
środków
chemicznych z
przynętami lub pułapek mechanicznych
6. Tok postępowania
6.1. Grupa zaleceń:
6.1.1.
6.1.2.
6.2. Obiekt
6.2.1.
6.2.2.
6.2.3.
6.2.4.
6.2.5.
6.2.6.
6.2.7.
Zamontowanie w otworach wejściowych szczelnych drzwi.
Uszczelnione pęknięcia i szczeliny wokół otworów wejściowych.
Zamknięcie siatką/kratą otworów wentylacyjnych, otworów
ściekowych
w podłodze.
Zabezpieczenie wszelkich otworów w budynku powyżej 6 mm (6mm – próg przepustowości gryzoni).
Usunięcie pęknięć i szczelin budynku ( w obrębie zakładu).
Rozmieszczenie karmników deratyzacyjnych w miejscach podwyższonego ryzyka.
Rozmieszczenie detektorów gryzoni w miejscach podwyższonego ryzyka.
Zalecenia dotyczące obiektu
Zalecenia dotyczące terenu obiektu
6.3. Teren obiektu
6.3.1.
Uszczelnienie kontenerów na
śmieci
i miejsc przetrzymywania odpadów.
6.4. Przegląd zakładu
6.4.1.
Codzienny przegląd terenu zakładu oraz jego pomieszczeń.
Opracował: M Barszczewski
HACCP.dokumenty@wp.pl
Zatwierdził
/
a…………........................
Str.: 4 z 18
Dokumentacja objęta prawami autorskimi. Przedruk i rozpowszechnianie poza Zakład w całości lub w części jest zabronione
Zakład:
……………………….............................
5 - Księga
Wersja nr. 1/ ….. Obowiązuje od …………… Data wydruku ………….. / ………
Ochrony przed Szkodnikami
5K-p02 Instrukcja zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami
W zakładzie stosuje się profilaktykę dotyczącą zabezpieczenia przed szkodnikami. W oknach
otwieranych zamontowano siatki przeciw owadom (siatki są myte w miarę potrzeb oraz wymieniane na
nowe w razie konieczności).
1. Niniejsza instrukcja dotyczy sposobu zabezpieczenia zakładu przed szkodnikami w ramach przestrzegania zasad Dobrej Praktyki
Higienicznej ( GHP).
2. Zakład w ramach zabezpieczenia przed szkodnikami takimi jak: gryzonie (myszy, szczury), owady latające (muchy, osy, komary,
itp.), owady biegające (karaluchy, karaczany, itp.), szkodniki zbożowe ( wołek zbożowy, mklik, itp.), ptaki, koty i inne
zwierzęta domowe, podjął działania polegające na :
-
-
-
-
-
-
-
zastosowaniu siatek w oknach i zamontowanie krat przeciw owadom, ptakom,
zlikwidowaniu wszelkich nieszczelności, którymi mogą wędrować szkodniki,
zastosowaniu szczelnych zamykanych pojemników na odpady i inne
śmieci,
systematycznym wywozie odpadów i
śmieci
zgodnie z harmonogramem.
wszystkie kratki
ściekowe
zabezpieczone są trwale przed przypadkowym zsunięciem.
odpady są składowane na zewnątrz pomieszczeń w szczelnie zamykanych pojemnikach i codziennie usuwane.
Osoba upoważniona dokonuje wizualnej oceny pomieszczeń i terenu wokół obiektu na podstawie własnych spostrzeżeń i
uwag pracowników zakładu o miejscach występowania owadów i ich liczbie.
3. W przypadku gdy kontrola, przegląd terenu zakładu lub uwagi pracowników wskażą na obecność gryzoni lub
pozostawienie
śladów
obecności przez gryzonie należy natychmiast powiadomić właściciela zakładu a on administratora
budynku.
4. Zabezpieczenie zakładu przed szkodnikami można powierzyć firmie DDD lub prowadzić we własnym zakresie.
Dane firmy DDD:
……………………………………………………………………………………………..
UWAGA:
Cały proces ochrony przed szkodnikami (gryzoniami i owadami) prowadzony jest w dokumentacji
zewnętrznej prowadzonej przez administratora budynku.
Opracował: M Barszczewski
HACCP.dokumenty@wp.pl
Zatwierdził
/
a…………........................
Str.: 5 z 18
Dokumentacja objęta prawami autorskimi. Przedruk i rozpowszechnianie poza Zakład w całości lub w części jest zabronione
Zgłoś jeśli naruszono regulamin