Zakazne_-_bakterie.pdf

(829 KB) Pobierz
Bakterie (łac. Bacteriae, od gr. bakterion – "pałeczka") – grupa
mikroorganizmów, stanowiących osobne królestwo. Są to
jednokomórkowce. Badaniem bakterii zajmuje się bakteriologia, gałąź
mikrobiologii.
Cechą charakterystyczną budowy komórek bakteryjnych jest
brak
otoczonych błoną organelli, takich jak jądro komórkowe czy
mitochondrium
, które występują u wszystkich innych organizmów
żywych – grzybów, roślin, protistów i zwierząt. Wielkość bakterii wynosi
od 0,2 do kilkudziesięciu mikrometrów (μm). Mogą mieć różne kształty,
np. kulisty, pałeczkowaty lub spiralny. Niektóre bakterie potrafią łączyć
się ze sobą, tworząc luźne, charakterystyczne układy przestrzenne (np.
pakietowce, paciorkowce, trychomy).
Bakterie występują wszędzie. Można je spotkać w glebie, w innych
organizmach i w wodzie, na lodowcach Antarktydy i wokół oceanicznych
kominów hydrotermalnych. Występują także na terenach
radioaktywnych, co udowodnił eksperyment, w czasie którego bakterie
poddawano działaniu promieniowania jonizującego]. W jednym gramie
gleby można znaleźć nawet 40 milionów komórek tych organizmów, a
około milion w mililitrze wody słodkiej. Na Ziemi jest w przybliżeniu pięć
kwintylionów (5x1030) bakterii, które stanowią znaczną część biomasy
planety[2].
Bakterie zostały po raz
pierwszy zauważone w 1686
roku przez przyrodnika i
przedsiębiorcę Antoniego
van Leeuwenhoeka, który
obserwował je używając
własnoręcznie wykonanego,
jednoobiektywowego
mikroskopu
Nazwa "bakterie" została
wprowadzona znacznie później,
bo w 1838 r., od greckiego
słowa baktērion "pałeczka") .
Ludwik Pasteur w 1859 wykazał, że proces fermentacji
jest spowodowany przez wzrost mikroorganizmów,
między innymi bakterii (oprócz nich za proces są
odpowiedzialne drożdże i pleśń, które nie są bakteriami,
a grzybami). Wraz z Robertem Kochem Pasteur od
samego początku był zwolennikiem teorii wywoływania
chorób przez bakterie. Koch pracował nad cholerą,
gruźlicą i wąglikiem. W badaniach nad prątkami gruźlicy,
Koch ostatecznie potwierdził swoją teorię dotyczącą
rozwoju chorób bakteryjnych, za które przyznano mu
Nagrodę Nobla w 1905. Stworzył też szereg zasad
zwanych Postulatami Kocha, za pomocą których można
stwierdzić, czy dana bakteria jest patogenem
Salmonella typhimurium -preparat barwiony
Metodą Gramma
Chociaż istnienie bakterii
chorobotwórczych było już
pewne w XIX wieku, nie
było skutecznych lekarstw
do walki z nimi. Paul
Ehrlich opracował pierwszy
lek, który nadawał się do
zwalczania krętków
bladych (Treponema
pallidum) wywołujących
kiłę, wprowadzony do
obrotu w roku 1910 jako
salwarsan
.
Bakterie charakteryzuje duża
różnorodność kształtów i
wielkości. Komórki
bakteryjne są średnio ok. 10
razy mniejsze od komórek
organizmów
eukariotycznych. Osiągają od
0,5 do 5 mikrometrów
wielkości. Kilka gatunków, na
przykład
Thiomargarita
namibiensis i Epulopiscium
fishelsoni
mogą dorastać
nawet do połowy milimetra i
są widoczne gołym
okiem[16]. Do najmniejszych
bakterii należą wszystkie z
rodzaju Mycoplasma.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin