Ludwik Spiss- Wina Domowego Wyrobu 1x biel.pdf

(3182 KB) Pobierz
m ź.
l u d w ik s r s s
.
W IN A
DOMOWEGO WYROBU
(Z OWOCÓW, MIODU I ZBOŻA).
WYDANIE DRUGIE:
PRZEROBIONE I POWIĘKSZONE.
SKŁAD GŁÓWNY W KSIĘGARNI GEBETHNERA I WOLFFA
W
KRAKOWIE.
0
- itr ■
Nowy uposób wyrobu win bet rozwadniania
mo.Hy.cz6w znajdzie czytelnik w broBiurzc
lnt>
h,
Spisan
t
„Wina domowego wyrobu4
4
(wydnnle drogie
nlr*
170, cena
%U
4‘—).
Z «Tuca ełę uwagę, J e w my.il ustawy o opodatkowaniu
L
wina wolną od podatku j « ł tylko produkcja 50 litrów wina
domowego sporządzonego na utytelc własny a n!« na aprzedai.
Uold ponad 50 litrów podlega opodatkowaniu 28 gr. od litra,
(D
ł
U. R. Poa. Nr. 75.
t
dnia 2»;VII |925\
Obecnie ¡«c k iw a n ą j » l nowel tarja powy&uu| Ufiawy
w duchu banUicJ libcnlnynu
LUDWIK SPFSS i E. WASUNO
fiP,
z o.
o.
KRAKÓW, UL. SŁAWKOWSKA L. 11.
TaltL 4HS (nltdrymlul) I 3 8 .
33
A4
tu. W*
hui
Kraka«
ra
Dxlal techniczny
dostarcza wszelkie aparaty i przyrządy w zakres
produkcji wiu wchodzące u w szczcgóluold:
Prasy, młynki, karkownice.
Ciikromiurz«, alkoholomierze, rurki fermentacyjne.
Laboratorium .llykoloplcrne
poleca czynie nury wszystkich gatunków droidiy
winnych p.
k
. .Vinum*:
suchych, trwałych, przygotowanych nn spe*
> »^cielnych owncnrh iutr w proszku
w płynie, trwałych, w szczelnie zamkniętych
Uaszcczkach.
Poływ kl i secalum, fosfosnl, oraz kwas cytrynowy,
winowy, tuuiiig ctc.
Znak ochronny naszych wyrahriw:
butelka z rurką fcrrmnilncyjną.
oJBR’
Zo wszystkich owoców krajowych lak śwlełyeb, jak
I suszonych można wyprodukować w domu wina, ni«-
ustępujące dobrocią winom sporządzonym z winogron.
Bo i cóż w tom dziwnego, skoro nasze owoce śluzą
do polepszania win gronowych, o ciem Świadczy eks­
port naszych borówek 1 wiśni zagranicę, a na między-
narodowej wystawie win gronowych i owocowych
w Paryiu pierwszą nagrodę otrzymało wizo porzecz­
kowe, co w swoim C asie wywołało konąlerrację wśród
2
producentów win gronowych.
Niewielkim trudem i małym kosztem można wy­
produkować wino w domu, a zaloty takiego wina są
ogromne:
*
1) każdy wie, jakich użył matcrjalów, jest pewny,
te użył owoców zdrowych i świeżych, a nic zgniłych
lub z domieszką, np, różnych warzyw, jak lo się nieraz
dzieje w podrzędnych wytwórniach;
2) wina domowo nic aą siarkowano, nie zawierają
gipsu, gliceryny, sacharyny, nie mogą wiec wywoły­
wać iadnyci gastrycznych przypadłości;
U) tiic zawierają sztucznych barwikóv, olejków,
ani innych szkodliwych dla zdrowia domieszek.
Przy domowym wyrobie koszta wyrobu 1 litra
wina wynosić będą około -1 groszy do Jednego zło­
0
tego Jśk Lo zależnie od ilości i gatunku użytego owocu.
Jak również od ilości alkohoiu, jaką winu uad&ć za­
mierzamy. Toteż przy bardio małych koatlach ł nie­
-
i
-
znacznym nnkładiis pracy otrzymuje aj? produkt
0 szlachetnym «maku, a nadto o dużej wątłości od­
żywczej, gdyż każde wino, zarówno gronowe jak
1 owocowe,
m w
iera dużo Unici witamin, sulotancyj
dla zdrowia koulocztiych.
Bukiet wina. Wilio powstaje przez fermentację
alkoholową moszczu owocowego, przeprowadzoną przoz
specjalno gatunki drożdży winnych, które warunkują
odpowiedni kukieł wina. Jeżeli użyjemy do fonuantneji
czystych drożdży winnych, np. „Tokay“ czy „3au-
terne»“ , to z moszczu otrzymanego z jabłek, czy
i głogu, lub Innych dowolnych owoców, otrzymamy
produkt o ohatńk tery stycznym zapachu odnośnego
wina.
Silu wina zależy od gatunku użytych drożdży
I HnSei cukru {tylko czysto rasy drożdży winnych mogą
wytworzyć większą iloM alkoholu), Ponieważ nasze
owoce zawierają sto« traków o za mało cukru do wy­
tworzenia wiu silnych, a p t m to 1 trwałych, przeto
do moszczu owocowego należy dodać cukru (tylko
grysikowego!) pamiętając, że 1 kg. cukru wytworzy
5t)0 gr. alkoholu i Ełki p . gazu. Wino slabu zawiera
około BS alkoholu, jilao najwyżej 10K. Bardzo pro­
stym I tanim przyrządem Jo mteriouU alkoholu jest
„Yinalcomoter1 W ciągu jednej minuty alkohol ozna­
'.
czony. (Szczegółowy opis w broszurze podanej na
ostatniej stronie).
Smak wina zależy w dniej tnierio od Ilości zawar­
tych w nim kworów: winowego, cytrynowego, jabłko­
wego, których Ilość nic powinna przekraczać 1 « (naj­
lepiej (i.Ć- -0.8S). Najlagodnicjsiy smak nadaje winu
Zgłoś jeśli naruszono regulamin