TortBiszkopt:* 3 jajka* 2/3 szklanki mąki* 2/3 szklanki cukru pudru* 3 łyżki kakao* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia* 2 łyżki olejuWarstwa malinowa:* 500 g malin* 2 łyżki cukru pudru* 150 ml wody* 1,5 galaretki malinowejMasa serowa:* 500 g białego sera* 200 g mascarpone* 200 g jogurtu naturalnego* 120 g cukru pudru* 4 łyżeczki żelatynyDodatkowo:* maliny do dekoracji
W pierwszej kolejności (a najlepiej dzień wcześniej) przygotowujemy malinową "wkładkę".Maliny oraz cukiermiksujemy blenderem. Jeśli komuś przeszkadzają pestki, może przetrzeć mus przez sitko. Dla mnie pestki nie stanowią problemu.W 150 ml wrzątku rozpuszczamy 1,5 paczki galaretki malinowej i wlewamy ją do malin. Spód tortownicy o średnicy 18 cm wykładamy folią (tak, by jej brzegi wystawały poza pierścień tortownicy) i wlewamy do niej maliny z galaretką. Wstawiamy delikatnie do lodówki i pozostawiamy do zastygnięcia (najlepiej na całą noc).Na drugi dzień przygotowujemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut a następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy tylko do chwili połączenia się. Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm i pieczemy w 180 stopniach "do suchego patyczka", ok 15 minut. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Kiedy biszkopt jest już zimny, przygotowujemy masę serową. W 100 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Mieszamy dokładnie i energicznie by nie było grudek. Ser miksujemy z mascarpone, jogurtem i cukrem a następnie powoli dodajemy lekko przestudzoną żelatynę. Masę serową dzielimy na 2 części (1/3 i 2/3). Warstwę malinową delikatnie wyjmujemy z tortownicy. Na biszkopt wylewamy mniejszą częśćmasy serowej i pośrodku układamy malinowy krążek. Resztą masy serowej uzupełniamy boki (ja pomagałam sobie szprycą) i pokrywamy wierzch warstwy malinowej. Myślę, że ze zdjęcia najlepiej wyczytacie jak powinno to wyglądać. Sernik wstawiamy do lodówki aby stężał - na co najmniej 3-4 godziny, ale najlepiej by było chłodzićgo całą noc. Przed podaniem sernik dekorujemy owocami
monia22235