Chia:
Szałwia hiszpańska (spotkałam się też z nazwą szałwia argentyńska) (Salvia hispanica), zwana też Chia – pochodzi z centralnej i południowej części Meksyku oraz z Gwatemali. Bardzo ceniona ze względu na swoje nasiona. Uprawiana przez Azteków już w czasach prekolumbijskich.
Słowo Chia pochodzi od słowa Chian znaczącego oleisty.
Historycznie, nasiona Chia służyły jako podstawowy artykuł spożywczy plemion Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Kronikarze jezuiccy opisują Chia jako trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę, zaraz po fasoli i kukurydzy i przed szarłatem.
Nasiona Chia znane były jako pokarm dla biegaczy; używano ich jako pożywienia wysokoenergetycznego już za czasów Azteków, działają nawilżająco w przypadku suchości. Indianie z południowo-zachodniej Ameryki żywili się Chia podczas zawodów na wytrzymałość. Mieszkańcy Ameryki Łacińskiej stosowali je w leczeniu zaparć.
Nasiona Chia są tradycyjnie spożywane w Meksyku i południowo-zachodnich Stanach Zjednoczonych. Wciąż jeszcze nie są popularne w Europie.
W 2009r.Unia Europejska zatwierdziła nasiona szałwii hiszpańskiej jako produkt spożywczy, pozwalając na stosowanie ich jako dodatek stanowiący do 5% całkowitej masy chleba.
Z nasion Chia uzyskuje się około 25-30% oleju, w większości kwasu linolenowego. Nasiona zawierają 20% łatwo przyswajalnego białka, 34% tłuszczu, 25% błonnika pokarmowego, znaczny poziom przeciwutleniaczy (kwas chlorogenowy, kawowy, myrycetyna, kwercetyna oraz flawonid - kamferol).
Olej z nasion Chia zawiera bardzo wysokie stężenie kwasów tłuszczowych omega-3, około 64%, jednak nie dorównuje nasionom siemienia lnianego. Nasiona Chia nie zawierają glutenu, zawierają bogactwo witamin i minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez, żelazo, niacyna i cynk, zawierają śladowe ilości sodu.
Niski indeks glikemiczny sprawia, że nasiona chia są idealne dla diabetyków. Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
Ogromna zawartość błonnika działa korzystnie na układ trawienny i zapewnia długie uczucie sytości. Z tego względu nasiona chia wskazane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
Do czego jeszcze użyć nasion Chia?
• Jako dodatek do owsianek, musli, jogurtu
• Do sałatek warzywnych i owocowych
• Do wypieku pieczywa również w formie zmielonej lub jako posypka na bułeczki
• Do koktajli owocowych
• W postaci żelu nawadniającego (podobnie jak się używa siemię lniane),czyli zalane gorącą wodą w proporcji 1 porcja chia na 9 porcji wody
• Do zagęszczania zup, sosów, pasztetów użyte także w formie sproszkowanej
• Z pewnością znajdę jeszcze więcej zastosowań tych nasion:)
Nie wiem niestety czy można je podawać małym dzieciom, zwróciłam się z tym zapytaniem do zaprzyjaźnionej pani dietetyk i mam nadzieję, że niebawem dopiszę jeszcze kilka zdań o tych ziarenkach.
mgdlnjsk