SOSY:
SOS PIECZARKOWY:
SKŁADNIKI:
-2ŁYŻKI MASŁA
-1/2 CEBULI, POSIEKANEJ W KOSTKE
-1 MAŁY ZĄBEK CZOSNKU DROBNO STARTY
-250G PIECZAREK POKROJONYCH W PLASTRY
-150ML ŚMIETANKI KREMOWEJ 30 LUB 36%
2 ŁYŻKI NATKI PIETRUSZKI
-SÓL DO SMAKU
-ŚWIEŻO ZMIELONY PIEPRZ
-OPCJONALNIE 3-4 ŁYŻKI TARTEGO PARMEZANU
SOS HOLENDERSKI:
-1/2 KOSTKI MASŁA
-4 ŻÓŁTKA
-SOK Z 1/2 CYTRYNY
-SÓL, BIAŁY PIEPRZ
ŻÓŁTKA UBIJAM NA PIANE Z SOKIEM Z CYTRYNY, PIEPRZEM I SOLOM. UBIJAJĄC DODAJEMY ROZPUSZCZONE MASŁO. SOS POWINIEN BYĆ GĘSTY I PUSZYSTY. ŻÓŁTKA MUSZĄ BYĆ UBIJANE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.
GŁÓWNIE DO JAJEK.
SOS FRANCUSKI
-1 ŁYŻKA OCTU BALSAMICZNEGO
-1 ŁYŻECZKA MIODU
-1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON
-SOK Z WYCIŚNIĘTEJ CYTRYNY 1/2
-1 ZĄBEK CZOSNKU POSIEKANY
-SZCZYPTA SOLI
-PIEPRZ
-3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
WSZYSTKO RAZEM WYMIESZAĆ.
SOS BALSAMICZNY
-SZCZYPTA SOLI MORSKIEJ
DO SAŁATEK
SOS WINEGRET
SKŁADNIKI - Z SOKIEM Z CYTRYNY:
-1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY
-4 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
-1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY
DO MISECZKI WLAĆ CYTRYNE, DODAĆ SÓL I MUSZTARDE. WYMIESZAĆ AŻ SIĘ ROZPUŚCI. DODAĆ OLIWE, ROZMIESZAĆ DOKŁADNIE. DODAĆ PRZYPRAWY.
SKŁADNIKI - Z CTEM WINNYM
-1 ŁYŻKA OCTU WINNEGO
-3 ŁYŻKI OLIWY
-SZCZYPTA SOLI I PIEPRZU
MIODOWY SOS WINEGRET
-1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY LUB OCET WINNY 1,5 ŁYŻECZKI
-3-4 ŁYŻKI OLIWY
-1 ŁYŻKA MIODU
-1/2 ZĄBKA CZOSNKU DROBNO POSIEKANY
-SZCZYPTA SOLI MORSKIEJ I PIEPRZU
CZOSNEK DROBNO POSIEKAĆ, DODAĆ PRZYPRAWY.N POTEM MIÓD I ROZETRZEĆ. WLAĆ SOK Z CYTRYNY I OLIWE.
DO SAŁATEK.
SOS AIOLI
-2 ŁYŻKI MAJONEZU
-2 ŁYŻKI ŚMIETANY
-1 ZĄBEK CZOSNKU
-SÓL
DO KREWETEK.
SOS REMOULADE
-1 ŻÓŁTKO
-1 ŁYŻKA MUSZTARDY
-150ML OLEJU SŁONECZNIKOWEGO
-1/2 ŁYŻECZKI CZERWONEGO OCTU WINNEGO
-SÓL, PIEPRZ
ZA POMOCĄ MIKSERA UTRZEĆ ŻÓŁTKO Z MUSZTARDĄ. NIE PRZERYWAJĄC DODAĆ OLEJ, MIKSOWAĆ AŻ ZGĘSTNIEJE. DODAĆ SÓL I PIEPRZ.
SOS CEZARA
SKLADNIKI:
-1 ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK
-1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
-1 ŁYŻKA SOSU WORCESTERSHIRE
-PIEPRZ, SÓL
DO SAŁATY RZYMSKIEJ Z DODATKIEM NP. PARMEZANU.
SOS SŁODKO PIKANTNO – SŁODKI Z CHILI
-5 ŚREDNICH PAPRYCZEK CHILI
-2 POSIEKANE ZĄBKI CZOSNKU
-1 ŁYŻECZKA TARTEGO IMBIRY
-80ML OCTU RYŻOWEGO
-7 ŁYŻEJ BIAŁEGO CUKRU
Z PAPRYCZEK USUNĄĆ NASIONKA. POSIEKAĆ CZOSNEK I PAPRYCZKI DODAĆ DO GARNKA I RAZEM Z IMBIREM. WLAĆ OCET I WSYPAĆ CUKIER I SÓL. WYMIESZAĆ I DOPROWADZIĆ DO WRZENIA OK 5 MIN.
DO MIĘS – KUCHNIA CHIŃSKA.
SOS CZOSNKOWY:
-100g jogurtu naturalnego,
-1 duży ząbek czosnku
-szczypta soli
-pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
-1 łyżeczka oregano
-opcjonalnie - łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
SOS MUSZTARDOWY:
-100g jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka musztardy, najlepiej ziarnistej, francuskiej
-1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
-1 płaska łyżeczka miodu
SOS CHRZANOWY:
-1 łyżeczka utartego chrzanu
-1 łyżeczka tymianku
-1/2 łyżeczki cukru
SOS POMIDOROWY:
-1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
-łyżka drobniutko posiekanych listków bazylii
-1/2 łyżeczki ostrej papryki
-opcjonalnie - drobne płatki suszonych pomidorów
SOS ŚMIETANKOWY NA ZIMNO
-3 ŁYŻKI ŚMIETANY 12%
-3 ŁYŻKI MAJONZY
-3 ZĄBKI CZOSNKU
-DROBNO POSIEKANY KOPER
NA CIEPŁO:
-NIECAŁY KUBEK BULIONU
-KUBEK ŚMIETANY 18%
-3/4 SZKLANKI MĄKI
-POSIEKANA PIERRUSZKA
-ŁYŻKA POSIEKANEGO KOPRU
kosmetka