SOSY.doc

(21 KB) Pobierz

SOSY:

 

SOS PIECZARKOWY:

 

SKŁADNIKI:

-2ŁYŻKI MASŁA

-1/2 CEBULI, POSIEKANEJ W KOSTKE

-1 MAŁY ZĄBEK CZOSNKU DROBNO STARTY

-250G PIECZAREK POKROJONYCH W PLASTRY

-150ML ŚMIETANKI KREMOWEJ 30 LUB 36%

2 ŁYŻKI NATKI PIETRUSZKI

-SÓL DO SMAKU

-ŚWIEŻO ZMIELONY PIEPRZ

-OPCJONALNIE 3-4 ŁYŻKI TARTEGO PARMEZANU

 

SOS HOLENDERSKI:

 

SKŁADNIKI:

-1/2 KOSTKI MASŁA

-4 ŻÓŁTKA

-SOK Z 1/2 CYTRYNY

-SÓL, BIAŁY PIEPRZ

 

ŻÓŁTKA UBIJAM NA PIANE Z SOKIEM Z CYTRYNY, PIEPRZEM I SOLOM.  UBIJAJĄC DODAJEMY ROZPUSZCZONE MASŁO. SOS POWINIEN BYĆ GĘSTY I PUSZYSTY.  ŻÓŁTKA MUSZĄ BYĆ UBIJANE W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.

 

GŁÓWNIE DO JAJEK.

 

SOS FRANCUSKI

 

SKŁADNIKI:

-1 ŁYŻKA OCTU BALSAMICZNEGO

-1 ŁYŻECZKA MIODU

-1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY DIJON

-SOK Z WYCIŚNIĘTEJ CYTRYNY 1/2

-1 ZĄBEK CZOSNKU POSIEKANY

-SZCZYPTA SOLI

-PIEPRZ

-3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK

 

WSZYSTKO RAZEM WYMIESZAĆ.

 

SOS BALSAMICZNY

 

SKŁADNIKI:

-1 ŁYŻKA OCTU BALSAMICZNEGO

-3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK

-SZCZYPTA SOLI MORSKIEJ

 

DO SAŁATEK

 

SOS WINEGRET

 

SKŁADNIKI    -   Z SOKIEM Z CYTRYNY:

-1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY

-4 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK

-SZCZYPTA SOLI MORSKIEJ

-ŚWIEŻO ZMIELONY PIEPRZ

-1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY

 

DO MISECZKI WLAĆ CYTRYNE, DODAĆ SÓL I MUSZTARDE. WYMIESZAĆ AŻ  SIĘ ROZPUŚCI. DODAĆ OLIWE, ROZMIESZAĆ DOKŁADNIE. DODAĆ PRZYPRAWY.

 

 

SKŁADNIKI    -   Z CTEM WINNYM

-1 ŁYŻKA OCTU WINNEGO

-3 ŁYŻKI OLIWY

-SZCZYPTA SOLI I PIEPRZU

 

 

 

MIODOWY SOS WINEGRET

 

SKŁADNIKI:

-1 ŁYŻKA SOKU Z CYTRYNY LUB OCET WINNY 1,5 ŁYŻECZKI

-3-4 ŁYŻKI OLIWY

-1 ŁYŻKA MIODU

-1/2 ZĄBKA CZOSNKU DROBNO POSIEKANY

-SZCZYPTA SOLI MORSKIEJ I PIEPRZU

 

CZOSNEK DROBNO POSIEKAĆ, DODAĆ PRZYPRAWY.N POTEM MIÓD I ROZETRZEĆ. WLAĆ SOK Z CYTRYNY I OLIWE.

 

DO SAŁATEK.

 

 

 

SOS AIOLI

 

SKŁADNIKI:

-2 ŁYŻKI MAJONEZU

-2 ŁYŻKI ŚMIETANY

-1 ZĄBEK CZOSNKU

-SÓL

 

 

DO KREWETEK.

 

 

 

 

 

 

 

 

SOS REMOULADE

 

SKŁADNIKI:

-1 ŻÓŁTKO

-1 ŁYŻKA MUSZTARDY

-150ML OLEJU SŁONECZNIKOWEGO

-1/2 ŁYŻECZKI CZERWONEGO OCTU WINNEGO

-SÓL, PIEPRZ

 

ZA POMOCĄ MIKSERA UTRZEĆ ŻÓŁTKO Z MUSZTARDĄ. NIE PRZERYWAJĄC DODAĆ OLEJ, MIKSOWAĆ AŻ ZGĘSTNIEJE. DODAĆ SÓL I PIEPRZ.

 

SOS CEZARA

 

SKLADNIKI:

-1 ZĄBEK CZOSNKU

-1 ŻÓŁTKO

-1 ŁYŻKA OLIWY Z OLIWEK

-1 ŁYŻECZKA MUSZTARDY

-1 ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY

-1 ŁYŻKA SOSU WORCESTERSHIRE

-PIEPRZ, SÓL

 

DO SAŁATY RZYMSKIEJ Z DODATKIEM NP. PARMEZANU.

 

SOS SŁODKO PIKANTNO – SŁODKI Z CHILI

 

SKŁADNIKI:

-5 ŚREDNICH PAPRYCZEK CHILI

-2 POSIEKANE ZĄBKI CZOSNKU

-1 ŁYŻECZKA TARTEGO IMBIRY

-80ML OCTU RYŻOWEGO

-7 ŁYŻEJ BIAŁEGO CUKRU

-SZCZYPTA SOLI

 

Z PAPRYCZEK USUNĄĆ NASIONKA. POSIEKAĆ CZOSNEK I PAPRYCZKI DODAĆ DO GARNKA I RAZEM Z IMBIREM. WLAĆ OCET I WSYPAĆ CUKIER I SÓL. WYMIESZAĆ I DOPROWADZIĆ DO WRZENIA OK 5 MIN.

 

DO MIĘS – KUCHNIA CHIŃSKA.

 

SOS CZOSNKOWY:

 

SKŁADNIKI:

-100g jogurtu naturalnego,

-1 duży ząbek czosnku

-szczypta soli

-pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

-1 łyżeczka oregano

-opcjonalnie - łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki

 

 

SOS MUSZTARDOWY:

 

SKŁADNIKI:

-100g jogurtu naturalnego

-1 łyżeczka musztardy, najlepiej ziarnistej, francuskiej

-1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

-1 płaska łyżeczka miodu

-pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

 

 

SOS CHRZANOWY:

 

SKŁADNIKI:

-100g jogurtu naturalnego

-1 łyżeczka utartego chrzanu

-szczypta soli

-pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

-1 łyżeczka tymianku

-1/2 łyżeczki cukru

 

 

SOS POMIDOROWY:

 

SKŁADNIKI:

-100g jogurtu naturalnego

-1,5 łyżeczki przecieru pomidorowego

-łyżka drobniutko posiekanych listków bazylii

-1/2 łyżeczki ostrej papryki

-szczypta soli

-opcjonalnie - drobne płatki suszonych pomidorów

 

 

SOS ŚMIETANKOWY NA ZIMNO

 

SKŁADNIKI:

-3 ŁYŻKI ŚMIETANY 12%

-3 ŁYŻKI MAJONZY

-3 ZĄBKI CZOSNKU

-DROBNO POSIEKANY KOPER

-SÓL

 

NA CIEPŁO:

 

SKŁADNIKI:

-NIECAŁY KUBEK BULIONU

-KUBEK ŚMIETANY 18%

-3/4 SZKLANKI MĄKI

-POSIEKANA PIERRUSZKA

-ŁYŻKA POSIEKANEGO KOPRU

-SÓL, PIEPRZ

Zgłoś jeśli naruszono regulamin