Chlebowa z Meksyku.pdf

(459 KB) Pobierz
CHLEBOWA Z MEKSYKU
Składniki na 6 porcji:
2 cebule
2 zielone papryki
70 dag pomidorów
25 dag chleba
3 ząbki czosnku
chili
1,5 l bulionu warzywnego
4 łyżki oliwy
tymianek
oregano
sól
pieprz
Na grzanki:
8 kromek bułki
6 łyżek startego żółtego sera
4 ząbki czosnku
oliwy
chili w proszku
Czas przygotowania: 50 minut
Z papryk usuń pestki, miąższ pokrój. Czosnek i cebulę obierz, posiekaj. Pomidory umyj, pokrój. Chili
oczyść, posiekaj. W rondlu na oliwie zeszklij czosnek i cebulę. Dodaj paprykę, chili i pomidory. Smaż 2
minuty na dużym ogniu, zmniejsz płomień i duś do miękkości. Dodaj pokrojony chleb i bulion.
Przypraw solą, pieprzem i ziołami. Gotuj 15 minut. Kromki bułki zapiecz. Skrop oliwą, natrzyj
czosnkiem. Posyp serem. Znowu zapiecz. Posyp chili. Podawaj do zupy.
Porada:
do zupy można dodać też kukurydzę oraz czerwoną fasolę.
Porcja: 390 kcal
Przepis z gazety „Świat kobiety”, listopad 2012
Zgłoś jeśli naruszono regulamin