Barszcz czerwony z pieczonych buraków.pdf

(379 KB) Pobierz
BARSZCZ CZERWONY Z PIECZONYCH
BURAKÓW
Składniki na 8-10 porcji:
5 kg pieczonych buraków, obranych
oraz pokrojonych
6 kapeluszy borowików
3 liście laurowe
ziele angielskie
goździki
kminek
10 ziaren czarnego pieprzu
4 pory
10 cebul
ocet dębowy
obierki z 4 sztuk jabłek – złotej lub szarej renety
5 ząbków czosnku (lekko zgniecionych)
sól
ewentualnie cukier
Czas przygotowania: 80 minut + czas oczekiwania
Obrane i pokrojone buraki zalać w garnku zimną wodą (garnek powinien być nim wypełniony w ¾).
Następnie dodać grzyby.
Gotować bardzo powoli, dodając trzy liście laurowe, pięć ziarenek ziela angielskiego, 2-3 goździki,
szczyptę kminku, ziarenku pieprzu (na razie nie solimy). Dodać pory oraz cebulę, upieczone wcześniej
w piecu w skorupkach (kiedy skorupki staną się ciemne, wrzucamy cebule do barszczu na sicie).
Gdy zupa zacznie się ponownie gotować, dodać trzy łyżki octu dębowego (ocet jest lepszy do
barszczu niż cytryna). Gotować dalej barszcz powoli, aż buraki zmiękną. Zdejmij z ognia. Wyciągnij z
zupy cebulę. Dodaj obierki z czterech jabłek, a na koniec dorzuć do barszczu pięć lekko zgniecionych
ząbków czosnku, zupę dopraw solą.
Barszcz zostaw na noc w chłodnym miejscu. Rano przecedź. Przed podaniem podgrzać, nie gotując.
Porcja: 290 kcal
Przepis z gazety „Świat kobiety”, grudzień 2012
Zgłoś jeśli naruszono regulamin