Gruszki marynowane z Kujaw.pdf

(4251 KB) Pobierz
GRUSZKI MARYNOWANE Z KUJAW
Składniki na 3 duże słoje:
5 kg słodkich, twardych gruszek
3 pełne szklanki czerwonego octu
winnego
2 szklanki czerwonego wina
�½ kg cukru kryształu
�½ kg cukru żelującego
sok wyciśnięty oraz skórka skrojona z
2 cytryn
3 całe laski wanilii
3 łyżki ziaren białego pieprzu
Czas przygotowania: 60 minut + czas oczekiwania
Gruszki umyć, a następnie cienko i
równo obrać. Wino z octem wlać do
rondla, a następnie wsypać cukier
kryształ i zagotować na średnim ogniu.
Do zagotowanej zalewy włożyć owoce i gotować je przez około 10 minut na małym ogniu, aż gruszki
staną się szkliste.
Ugotowane gruszki przełożyć na sito. Do wina z octem dolać 1 l wody, a następnie dodać skórkę
skrojoną z cytryn oraz wyciśnięty z nich sok. Gotować przez około 10 minut, po czym wsypać cukier
żelujący. Mieszając gotować na małym ogniu 5 minut.
Przygotowane owoce ułożyć ciasno w dużych, szerokich słojach. Dodać biały pieprz oraz laski wanilii.
Następnie owoce i dodatki zalać gorącą zalewą w taki sposób, by całkowicie przykryła owoce. Słoje
dokładnie zakręcić. Gruszki będą gotowe już po około 3-4 dniach. Doskonale smakują jako dodatek
do pieczonych mięs.
Przepis z gazety „Świat kobiety”, wrzesień 2013
Zgłoś jeśli naruszono regulamin