Domowy chlebuś pszenno-owsiany ze słonecznikiem.rtf

(3 KB) Pobierz

Domowy chlebuś pszenno-owsiany ze słonecznikiem

Składniki:

2,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej

2 szklanki mąki pszennej razowej

1 szklanka płatków owsianych

2 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki słonecznika

1-2 łyżki oleju

100 ml zakwasu

3-4 dag drożdży (1/3 100 gramowej paczki)

1 kopiasta łyżeczka soli kamiennej

1 kopiasta łyżeczka cukru trzcinowego

tyle wody, by powstało ciasto gęste, ale luźniejsze od ciasta kluskowego

ulubione zioła (na przykład mieszanka - zioła prowansalskie)

1. Do zakwasu dodaję kilka łyżek zmieszanych mąk i odstawiam na przynajmniej kilka godzin w temperaturze powyżej 18 stopni

2. Mieszam wszystkie sypkie składniki. Robię dołek i wsypuję do niego pokruszone drożdże. Posypuję drożdże cukrem i polewam wszystko ciepłą, nie przekraczającą 37 stopni C wodą. Czekam aż pojawi się pianka, co znaczy, że drożdże zaczęły pracować.

3. Dodaję zakwas, olej i ostrożnie porcjami letnią wodę, tak, by ciasto było luźniejsze od kluskowego. Wyrabiam około 3-4 minut - wyrabianie to podstawa pysznego pieczywa. Im więcej napowietrzycie ciasto, tym piękniej urośnie. Moje ciasto zostawiałam w misce na 3 godziny. Wyjęłam ostrożnie ciasto z miski i ułożyłam w ceramicznej formie, posmarowanej olejem i posypanej mąką. Zostawiłam go jeszcze w formie na pół godziny.

4. Nagrzałam piekarnik do 190 stopni C (grzałka góra-dół). Zwilżoną dłonią wygładziłam bardzo delikatnie wierzch i przecięłam ciasto na krzyż, by nie pękało przypadkowo i niekorzystnie. Mozna ułożyć ciasto bezpośrednio na blasze, wyłożonej papierem, posypanym także mąką. Ważne, żeby temperatura łatwo docierała do całej masy. Pierwsze pół godziny piekę ciasto w 190 stopniach C. a kolejne 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin