Śledzie w pomidorowym sosie idealne na przekąskę
5-6 wymoczonych płatów śledziowych matias
sok z jednej cytryny
około 0,5 szklanki domowego sosu pomidorowego
1 łyżeczka przecieru z pomidorów bez konserwantów - czytajcie etykiety, proszę...
4-5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
pęczek cebulki ze szczypiorkiem
1 mała marchewka (opcjonalnie)
1 łyżeczka trzcinowego cukru
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól i pieprz
Przygotowanie
1. Śledzie moczymy w zimnej wodzie najlepiej przez noc. Odlewamy wodę i dobrze osączamy. Zalewamy śledzie sokiem z jednej cytryny i w takiej marynacie trzymamy je około 1-2 godzin. Śledzie pięknie zbieleją i zyskają dużo na smaku. Po tym czasie odlewamy sok i kroimy śledzie w paski lub w kostkę.
2. Białe, pokrojone części cebulki podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy (jeśli na oliwie, robimy to bardzo krótko) i dodajemy sos pomidorowy, koncentrat pomidorowy, paprykę, cukier, pieprz i sól. Gotujemy dosłownie kilka sekund i zestawiamy z ognia do wystudzenia.
3. Dodajemy do sosu resztę oliwy, marchewkę lub inne warzywko, jak pietruszka, czy seler, w bardzo skromnych ilościach. Sałatka z cebulką dymką jest równie wyśmienita, więc dodanie ugotowanych jarzyn nie jest konieczne. Sos powinien być słodko-kwaskowy, przypominający w smaku sos do spaghetti. Całość łączymy ze śledziami i częścią szczypiorku, zostawiając go trochę do dekoracji.
be.3