Sałatka śledziowa z papryką łatwa i pyszna
Składniki:
porcja na 4 osoby
4-5 wymoczonych płatów śledziowych matiasów
1 cebulka pokrojona w kostkę
1 papryka pokrojona w kostkę
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1-2 łyżki oleju do smażenia
3-4 łyżki oleju dobrej jakości
kilka łyżek soku z cytryny
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie sałatki1. Wymoczone śledzie marynujemy w soku cytrynowym przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem sałatki
2. Śledzie kroimy w kostkę lub w paski.
3. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulkę. Kiedy się zeszkli, dodajemy paprykę i dusimy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody, by się warzywa nie przypalały. Pod koniec dorzucamy paprykę mieloną. Od tego momentu dusimy dosłownie kilka sekund i zestawiamy z ognia, nie dopuszczając do przypalenia papryki w proszku.
4. Dodajemy do warzyw olej tłoczony na zimno według uznania i przestudzoną duszonkę łączymy ze śledziami, korygując ostatecznie smak otrzymanej sałatki.
be.3