1;14.txt

(1 KB) Pobierz
Składniki:
1 kostka masła (200g)
1,5 szklanki cukru (babcia dodawała dwie, dla mnie to za dużo)
0,5 szklanki mleka
4 czubate łyżki ciemnego kakao
1 łyżka ekstraktu waniliowego lub migdałowego (lub 2 krople aromatu)
2 szklanki mški
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
opcjonalnie: 0,5 szklanki posiekanych orzechów i/lub suszonych owoców

W dużym garnku zagotować co jaki czas mieszajšc: masło, cukier, kakao, mleko i ekstrakt. Zdjšć z ognia, odlać niepełne pół szklanki (będzie to polewa) i odstawić masę do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy mškę wymieszanš z proszkiem i ucieramy  np. drewnianš łyżkš. Masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy dalej. Dodajemy orzechy i/lub suszone owoce. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łšczymy połowę białek z masš kakaowš. Gdy masa się rozluni, dodajemy pozostałe białka i bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do dużej keksówki o długoci 25-30 cm i pieczemy w 180°C ok. 30-40 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu murzynek polewamy odstawionš wczeniej polewš w szklance.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin