Składniki: 1 kostka masła (200g) 1,5 szklanki cukru (babcia dodawała dwie, dla mnie to za dużo) 0,5 szklanki mleka 4 czubate łyżki ciemnego kakao 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub migdałowego (lub 2 krople aromatu) 2 szklanki mški 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jajka (lub 5 mniejszych) opcjonalnie: 0,5 szklanki posiekanych orzechów i/lub suszonych owoców W dużym garnku zagotować co jaki czas mieszajšc: masło, cukier, kakao, mleko i ekstrakt. Zdjšć z ognia, odlać niepełne pół szklanki (będzie to polewa) i odstawić masę do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy mškę wymieszanš z proszkiem i ucieramy np. drewnianš łyżkš. Masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy dalej. Dodajemy orzechy i/lub suszone owoce. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łšczymy połowę białek z masš kakaowš. Gdy masa się rozluni, dodajemy pozostałe białka i bardzo delikatnie mieszamy. Przekładamy do dużej keksówki o długoci 25-30 cm i pieczemy w 180°C ok. 30-40 minut (a najlepiej do suchego patyczka). Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu murzynek polewamy odstawionš wczeniej polewš w szklance.
markiz.123