Faworki.rtf

(1185 KB) Pobierz

 

    FAWORKI

 

                                                                               

 

 

 

    Lista składników

 

 

 

    25 g Kasi

 

    170 g mąki

    3 żółtka

    3 łki kwaśnej gęstej śmietany

    1 łka spirytusu

    cukier puder do posypania

 

Jak zrobić

 

1. Z podanych składników szybko wyrobić ciasto, przepuścić przez maszynkę do mięsa, uformować w kulę, zawinąć w folię aluminiową i wł na godzinę do lodówki.

 

2. Ciasto cienko rozwałkować i radełkiem wykrawać paski szerokości około 3 cm.

 

3. Każdy naciąć pośrodku i przeł jeden koniec paska przez nacięcie.

 

4. Faworki układać na blasze i piec 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 150-160 st. C

 

5. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.

 

   

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin