KOTLETY Z TOFU I SZPINAKIEM
Rodzaj diety: wegańska
Składniki: 6 średnich kotletów
paczka mrożonego szpinaku 450 g kostka tofu naturalnego 180 g 1/4 szklanki orzechów nerkowca 3-4 ząbki czosnku kilka łyżek kaszy manny gałka muszkatołowa pieprz ziołowy sos sojowy zioła: oregano, tymianek, prowansalskie bułka tarta lub otręby owsiane olej/ oliwa do smażenia
Przygotowanie: 15-30 min.
Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min. Czosnek obieramy i siekamy drobno. W rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i chwilę smażymy na niej czosnek. Dodajemy szpinak (jeśli odmrożony, to wcześniej odsączyć), przesmażamy i maksymalnie odparowujemy wodę. Odstawiamy do ostygnięcia. Tofu ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do chłodnej masy szpinakowej, przyprawiamy gałką, pieprzem ziołowym, sosem sojowym i ziołami. Orzechy odsączamy, siekamy i dodajemy. Całość mieszamy dosypując kaszy manny (ilość zależy od wilgotności masy - powinna być gęsta i zwarta - u mnie było to ok. 6 łyżek). Odstawiamy na 15 min. Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy np. w otrębach i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Wskazówki i uwagi:
Plusem tych kotletów jest to, że mają zwartą konsystencję i nie rozpadają się przy smażeniu (pod warunkiem, że dobrze odparujemy wodę).
tobi19811