KOTLETY Z TOFU I SZPINAKIEM.docx

(14 KB) Pobierz

KOTLETY Z TOFU I SZPINAKIEM

 

Rodzaj diety: wegańska

Składniki: http://puszka.pl/img/servings.gif6 średnich kotletów

paczka mrożonego szpinaku 450 g
kostka tofu naturalnego 180 g
1/4 szklanki orzechów nerkowca
3-4 ząbki czosnku
kilka łyżek kaszy manny

gałka muszkatołowa
pieprz ziołowy
sos sojowy
zioła: oregano, tymianek, prowansalskie

bułka tarta lub otręby owsiane
olej/ oliwa do smażenia

Przygotowanie: http://puszka.pl/img/clock.gif15-30 min.

Orzechy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 min.

Czosnek obieramy i siekamy drobno. W rondlu rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i chwilę smażymy na niej czosnek. Dodajemy szpinak (jeśli odmrożony, to wcześniej odsączyć), przesmażamy i maksymalnie odparowujemy wodę. Odstawiamy do ostygnięcia.

Tofu ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do chłodnej masy szpinakowej, przyprawiamy gałką, pieprzem ziołowym, sosem sojowym i ziołami. Orzechy odsączamy, siekamy i dodajemy. Całość mieszamy dosypując kaszy manny (ilość zależy od wilgotności masy - powinna być gęsta i zwarta - u mnie było to ok. 6 łyżek). Odstawiamy na 15 min.

Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, obtaczamy np. w otrębach i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Wskazówki i uwagi:

Plusem tych kotletów jest to, że mają zwartą konsystencję i nie rozpadają się przy smażeniu (pod warunkiem, że dobrze odparujemy wodę).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin