Masło Bananowe
· 1,5 kg bananów
· 3/4 kubka brązowego cukru, w tym 2 łyżki bardzo ciemnego
· sok z 2 limonek
· 1 łyżeczka cynamonu
· 1/2 łyżeczki kardamonu
· szczyptunia (dosłownie końcówka noża) chili w proszku
· szczypta imbiru
· szczypta soli
♥ Banany obierz i obetnij końcówki. Pokrój na małe kawałki.♥ W garnku wymieszaj pokrojone banany z cukrem, sokiem z limonki i przyprawami.♥ Gotuj wszystko na małym ogniu. Często mieszaj, aż banany się rozpadną, składniki połączą się i powstanie gęsty mus. Można pomóc sobie blenderem i zmiksować składniki.♥ Niech masa bulgota na małym ogniu od 20 do 30 minut. Często mieszaj drewnianą łyżką. Masło powinno być naprawdę gęste.♥ Przełóż masło do 3/4 wysokości słoiczka*. Sprawdź, czy nie ma bąbelków powietrza, a potem dobrze zakręć.♥ Pasteryzuj 10 minut. *słoiczki oczywiście powinny być czyste. Wieczka wysterylizuj wacikiem nasączonym spirytusem.UPDATE:z pomysłu KatarzynyDrugi sposób na masło, dobry dla tych, którzy nie przepadają za ostrym smaczkiem.
· Zamiast chili dodać ziarna z laski wanilii. Wymieszać dokładnie. Aromatyczna słodka pychotka! Polecam!
tobi19811