Masło Bananowe.doc

(29 KB) Pobierz

Masło Bananowe

 

·         1,5 kg bananów

·         3/4 kubka brązowego cukru, w tym 2 łyżki bardzo ciemnego

·         sok z 2 limonek

·         1 łyżeczka cynamonu

·         1/2 łyżeczki kardamonu

·         szczyptunia (dosłownie końcówka noża) chili w proszku

·         szczypta imbiru

·         szczypta soli



  Banany obierz i obetnij końcówki. Pokrój na małe kawałki.
  W garnku wymieszaj pokrojone banany z cukrem, sokiem z limonki i przyprawami.
  Gotuj wszystko na małym ogniu. Często mieszaj, aż banany się rozpadną, składniki połączą się i powstanie gęsty mus. Można pomóc sobie blenderem i zmiksować składniki.
  Niech masa bulgota na małym ogniu od 20 do 30 minut. Często mieszaj drewnianą łyżką. Masło powinno być naprawdę gęste.
  Przełóż masło do 3/4 wysokości słoiczka*. Sprawdź, czy nie ma bąbelków powietrza, a potem dobrze zakręć.
  Pasteryzuj 10 minut.

*słoiczki oczywiście powinny być czyste. Wieczka wysterylizuj wacikiem nasączonym spirytusem.

UPDATE:
z pomysłu Katarzyny
Drugi sposób na masło, dobry dla tych, którzy nie przepadają za ostrym smaczkiem.

·         Zamiast chili dodać ziarna z laski wanilii. Wymieszać dokładnie. Aromatyczna słodka pychotka! Polecam!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin