MATIASY W ZALEWIE OCTOWEJ
1kg śledzi solonych 3 cebule10 ziaren pieprzu (czarny lub kolorowy)5 ziaren ziela angielskiego3 liście laurowe2 łyżeczki gorczycy1 łyżeczka cukru1/2 szklanki octuwodaŚledzie wypłukać 2 dni wcześniej i pozostawić w czystej wodzie. Dzień przed podaniem przygotować zalewę: zagotować wodę razem z pokrojoną w pióra cebulą, wszystkimi przyprawami, cukrem. Ochłodzić zalewę, dolać ocet i wkładać pokrojone kawałki śledzi. Pozostawić w lodówce co najmniej na jedną noc Jeżeli to ma być danie obiadowe z ziemniakami w mundurkach, tuż przed podaniem odlać wodę i dodać gęstą śmietanę, drobno pokrojonego ogórka kiszonego.Jeżeli przygotowujemy śledzie na przyjęcie, można nabić małe kawałki śledzia na wykałaczki. Do każdego dodać kawałek ugotowanej marchewki, ogórka kiszonego.
niuniek120