MATIASY W ZALEWIE OCTOWEJ.docx

(38 KB) Pobierz

MATIASY W ZALEWIE OCTOWEJ

 

http://1.bp.blogspot.com/-91-pKOCHKZs/TuTqklwY2nI/AAAAAAAAAC4/nggeY1zSDec/s320/DSCN4114.JPG

 

 


1kg śledzi solonych 
3 cebule
10 ziaren pieprzu (czarny lub kolorowy)
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki octu
woda

Śledzie wypłukać 2 dni wcześniej i pozostawić w czystej wodzie.  Dzień przed podaniem przygotować zalewę: zagotować wodę razem z pokrojoną w pióra cebulą, wszystkimi przyprawami, cukrem. Ochłodzić zalewę, dolać ocet i wkładać pokrojone kawałki śledzi. Pozostawić w lodówce co najmniej na jedną noc Jeżeli to ma  być danie obiadowe z ziemniakami w mundurkach, tuż przed podaniem odlać wodę i dodać gęstą śmietanę, drobno pokrojonego ogórka kiszonego.

Jeżeli przygotowujemy śledzie na przyjęcie, można nabić małe kawałki śledzia na wykałaczki. Do każdego dodać kawałek ugotowanej marchewki, ogórka kiszonego.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin