Ciasto drożdżowe.rtf

(3235 KB) Pobierz

 

 

 

          Ciasto drożowe

 

Składniki:

 

1 kg mąki

1 1/2 szklanki cukru

5-6 jajek (zależy od wielkości) + 1 jajko do posmarowania

1/2 l mleka (lekko podgrzanego)

100 g droży

150 g roztopionej margaryny

16 g cukru waniliowego

około 150 g skórki pomarańczowej kandyzowanej lub otartej z 2 pomarańczy (wcześniej należy wyszorować i wyparzyć skórkę)

rodzynki

 

 

 

Sposób przygotowania:

 

 

 

Zaczynamy od rozpuszczenie droży w ciepłym mleku (mleko podgrzewamy do max. 40 st. C). Następnie trzeba przygotować dość duży garnek, aby łatwo wyrabiało nam się ciasto. Do garnka wsypujemy mą, cukier, cukier waniliowy i mieszamy je z jajkami i mlekiem z drożami. Teraz wyrabiamy ciasto - najlepiej drewnianą, długą ł, zagarniając ciasto od spodu tak, aby je dobrze napowietrzać. Wyrabiamy około 10 minut.

 

Teraz ostrożnie wlewamy roztopioną i ostudzoną margarynę - dokładnie mieszamy przez kolejne 5 minut, znów napowietrzając ciasto - powinno stać się ciągnące i błyszczące. Jeśli ciasto jest za rzadkie - dodajemy po trochu mąki lub jeśli jest za tępe - dodajemy łkami mleko. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową (polecam tę otartą ze świeżej pomarańczy:)) i rodzynki ? mieszamy, aby równomiernie rozprowadziły się po cieście.

 

Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia min. na 1 godzinę. Po tym czasie, przekładamy je do formy do pieczenia na połowę jej wysokości. Ponownie pozostawiamy na ok. 15 min. do podrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika ciasto smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem.

 

Pieczemy w temperaturze 190-200 st. C przez 50-60 minut ażdzie dobrze zrumienione na wierzchu (najlepiej sprawdzić ciasto testem suchego patyczka, jak jest suchy - ciasto gotowe!

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin