sernik waniliowy ze
skórką pomarańczową
składniki na spód :
110 g mąki pszennej
100 g masła (zimnego)
35 g kakao
60 g cukru pudru
łyżka zimnej wody
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa serowa :
1 kg sera (zmielonego trzykrotnie, najlepiej gęstego)
szklanka cukru
5 jajek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
nasionka z 1 laski wanilii
200 ml śmietanki kremowej
1/4 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze
Polewa :
100 g czekolady gorzkiej
50 g śmietanki kremowej
100 g skórki, do posypania
Jak zrobić :
Spód :
Dno tortownicy ( o średnicy 22 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.
Wszystkie składniki zemleć w malakserze lub wyrobić ręcznie do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.
Po tym czasie wyjąć ciasto i wylepić nim dno tortownicy. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Do piekarnika włożyć na najniższy poziom żaroodporne naczynie wypełnione wrzącą wodą.
Ser z cukrem utrzeć rózgą na gładką masę, dodawać po jednym jajku, mieszając za każdym razem. Dodać resztę składników i energicznie wymieszać rózgą do połączenia. Na koniec wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać delikatnie szpatułką. Wylać masę serową na gorący lub wystudzony spód i piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Wyjąć naczynie z wodą z piekarnika. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce. Po schłodzeniu oddzielić delikatnie boki sernika od tortownicy i zdjąć obręcz.
rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką, wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić, rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać skórką pomarańczową.
psotucha