sernik waniliowy ze skórką pomarańczową.rtf

(4207 KB) Pobierz

 

 

 

sernik waniliowy ze

skórką pomarańczową

 

 

składniki na spód :

 

  110 g mąki pszennej

    100 g masła (zimnego)

    35 g kakao

    60 g cukru pudru

    łka zimnej wody

    łeczka ekstraktu z wanilii

 

 

Masa serowa :

 

  1 kg sera (zmielonego trzykrotnie, najlepiej gęstego)

    szklanka cukru

    5 jajek

    1 łka mąki ziemniaczanej

    nasionka z 1 laski wanilii

    200 ml śmietanki kremowej

    1/4 szklanki skórki pomarańczowej, smażonej w cukrze

 

 

Polewa :

 

    100 g czekolady gorzkiej

    50 g śmietanki kremowej

    100 g skórki, do posypania

 

 

Jak zrobić :

 

 

Spód :

 

Dno tortownicy ( o średnicy 22 cm ) wył papierem do pieczenia, boki posmarować masłem.

 

Wszystkie składniki zemleć w malakserze lub wyrobićcznie do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.

 

Po tym czasie wyjąć ciasto i wylepić nim dno tortownicy. Nakł widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

Masa serowa :

 

Do piekarnika wł na najniższy poziom żaroodporne naczynie wypełnione wrzą wodą.

 

Ser z cukrem utrzećzgą na gładką masę, dodawać po jednym jajku, mieszając za każdym razem. Dodać resztę składników i energicznie wymieszaćzgą do połączenia. Na koniec wsypać skórkę pomarańczową i wymieszać delikatnie szpatuł. Wylać masę serową na gorący lub wystudzony spód i piec około 1 godziny 20 minut w temperaturze 170 stopni na środkowym poziomie, aż boki sernika zetną się, a środek nie będzie surowy. Wyjąć naczynie z wodą z piekarnika. Studzić w uchylonym piekarniku, następnie chłodzić przez noc w lodówce. Po schłodzeniu oddzielić delikatnie boki sernika od tortownicy i zdjąć obręcz.

 

 

Polewa :

 

rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką, wymieszać do otrzymania gładkiej masy. Lekko wystudzić, rozsmarować na wierzchu sernika. Posypać skórką pomarańczową.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin