TORT BEZOWY.rtf

(1315 KB) Pobierz

 

 

 

 

 

       TORT   BEZOWY

 

    

 

 

 

składniki :

 

6  - białek

  300  - gram  cukru

  2  - duże łki  cukru brązowego

  1  - łeczka mała octu winnego

  0,5  - szklanki mielonych orzechów

       - garść suszonych daktyli ( 8 szt )  

  1  - łeczka mała mąki ziemniaczanej

     - szczypta soli

 

 

 

Wymieszaj  biały  cukier  z cukrem  brązowym

 

Białka  ubić  na  bardzo  sztywno ze  szczyptą soli dodać małą łeczkę octu winnego.

 

Cały czas mieszając wsypujemy po łeczce cukru i ubijamy na bardzo sztywno.

 

Następnie dodaj mą, daktyle i orzechy cały czas bardzo delikatnie mieszając ( na okrąo wzdłuż brzegów miski jednocześnie od dołu do góry. - chodzi o to by dobrze napowietrzyć )

 

ustaw piekarnik na 180 stopni.

 

Na pergaminie narysuj dwa 2 koła  ( można przy pomocy dużego talerza, tortownicy itd, )

 

Otrzymaną masę dzielimy na dwie równe porcje i wylewamy na dwa wyrysowane koła ( nie poprawiamy nic, nie wyrównujemy, nie ubijamy ani coś w tym rodzaju )

 

Oba koła wstawiamy do piekarnika na 5 min ( koniecznie włączyć w piekarniku termoobieg ) w tym czasie piekarnik jest cały czas ustawiony na 180 stopni.

 

Po pięciu minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 140 stopni. i tak pieczemy przez 1,5 godziny.  -  po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki piekarnika a ciasto w nim zostawiamy na 6 - 8 godz.

 

      

        KREM

 

 

250  gram sera MASCARPONE ( IDEALNY JEST KUPIONY W BIEDRONCE )

250  mil. śmietany kremówka 36 % ( idealna jest z firmy Łowicz w kartoniku )

200  mil. masy krówkowej

1  mała - łeczka cukru pudru

3/4 szkl. - pokrojonych orzechów włoskich, garść daktyli pokrojonych w pasemka ( bez pestek )

    1 duża łka żelatyny ( płaska )

    

 

 

ser mascarpone i masę krówkową dokładnie wymieszać na jednolitą masę

 

w drugiej misce ubić śmietanę na sztywno i dodać łeczkę cukru pudru i dokładnie ubić

 

do sera mascarpone dodawać porcjami ubitą śmietanę, cały czas mieszając dodawać daktyle i orzechy.

 

1 dużą ł żelatyny rozpuścić w zimnej wodzie a następnie doprowadzić do wrzenia, po lekkim przestudzeniu żelatynę wlać do wyrobionego kremu i dobrze wymieszać.

 

gotowy krem wstawić na kilka godzin do lodówki

 

po 6 - 8 godzinach - krem nał na jeden krążek i to wszystko nakryć drugim krążkiem - można z wierzchu posmarować kremem i z lekka udekorować.

GOTOWY TORT BEZOWY  -  TRZYMAĆ W LODÓWCE

 

- GORĄCO POLECAM TEN TORT - DUŻO PRACY I DŁUGO SIĘ GO ROBI, ALE SMAK WYNAGRADZA Z NAWIĄZKĄ TO WSZYSTKO.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin