TORT BEZOWY
składniki :
6 - białek
300 - gram cukru
2 - duże łyżki cukru brązowego
1 - łyżeczka mała octu winnego
0,5 - szklanki mielonych orzechów
- garść suszonych daktyli ( 8 szt )
1 - łyżeczka mała mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Wymieszaj biały cukier z cukrem brązowym
Białka ubić na bardzo sztywno ze szczyptą soli dodać małą łyżeczkę octu winnego.
Cały czas mieszając wsypujemy po łyżeczce cukru i ubijamy na bardzo sztywno.
Następnie dodaj mąkę, daktyle i orzechy cały czas bardzo delikatnie mieszając ( na okrągło wzdłuż brzegów miski jednocześnie od dołu do góry. - chodzi o to by dobrze napowietrzyć )
ustaw piekarnik na 180 stopni.
Na pergaminie narysuj dwa 2 koła ( można przy pomocy dużego talerza, tortownicy itd, )
Otrzymaną masę dzielimy na dwie równe porcje i wylewamy na dwa wyrysowane koła ( nie poprawiamy nic, nie wyrównujemy, nie ubijamy ani coś w tym rodzaju )
Oba koła wstawiamy do piekarnika na 5 min ( koniecznie włączyć w piekarniku termoobieg ) w tym czasie piekarnik jest cały czas ustawiony na 180 stopni.
Po pięciu minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 140 stopni. i tak pieczemy przez 1,5 godziny. - po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki piekarnika a ciasto w nim zostawiamy na 6 - 8 godz.
KREM
250 gram sera MASCARPONE ( IDEALNY JEST KUPIONY W BIEDRONCE )
250 mil. śmietany kremówka 36 % ( idealna jest z firmy Łowicz w kartoniku )
200 mil. masy krówkowej
1 mała - łyżeczka cukru pudru
3/4 szkl. - pokrojonych orzechów włoskich, garść daktyli pokrojonych w pasemka ( bez pestek )
1 duża łyżka żelatyny ( płaska )
ser mascarpone i masę krówkową dokładnie wymieszać na jednolitą masę
w drugiej misce ubić śmietanę na sztywno i dodać łyżeczkę cukru pudru i dokładnie ubić
do sera mascarpone dodawać porcjami ubitą śmietanę, cały czas mieszając dodawać daktyle i orzechy.
1 dużą łyżkę żelatyny rozpuścić w zimnej wodzie a następnie doprowadzić do wrzenia, po lekkim przestudzeniu żelatynę wlać do wyrobionego kremu i dobrze wymieszać.
gotowy krem wstawić na kilka godzin do lodówki
po 6 - 8 godzinach - krem nałożyć na jeden krążek i to wszystko nakryć drugim krążkiem - można z wierzchu posmarować kremem i z lekka udekorować.
GOTOWY TORT BEZOWY - TRZYMAĆ W LODÓWCE
- GORĄCO POLECAM TEN TORT - DUŻO PRACY I DŁUGO SIĘ GO ROBI, ALE SMAK WYNAGRADZA Z NAWIĄZKĄ TO WSZYSTKO.
psotucha