Kaczka z jabłkami nie tylko pysznie smakuje, ale również na stole prezentuje się bardzo elegancko, a wcale nie należy do dań trudnych do przyrządzenia. Najlepiej jest wybrać kaczkę młodą, takie bowiem mają odpowiednią do pieczenia wagę (ok, 1,5 – 2 kg). Na bazarze możemy dostać świeżą kaczkę, ale żeby mięso po upieczeniu było jeszcze bardziej kruche, lepiej jest kupić mrożoną, dostępną dzisiaj w większości supermarketów. Jeśli szykujemy dużą, wystawną kolację, lepiej jest kupić dwie kaczki, ponieważ z jednej otrzymamy tylko dwie duże porcje lub cztery niewielkie.
· 1 kaczka (ok. 1,5 kg)
· 6-8 średniej wielkości jabłek (najlepiej antonówki albo złote lub szare renety)
· 4 łyżki żurawiny lub borówek do mięsa
· 60 dag ziemniaków
· czubata łyżka majeranku
· 2 łyżki oliwy
· łyżka soku z cytryny
· oliwa lub słonina do posmarowania naczynia żaroodpornego
· gałązka natki pietruszki
· kilka liści sałaty
· cukier
· pieprz
· sól
Pierś kaczki ze smażonymi jabłkami Składniki: - 2 piersi kaczki - 1 pomarańcza - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 twarde, soczyste jabłka - 100g masła - 4 źdźbła trawy żubrowej - sól, pieprz, olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki. Nie obieramy ze skórki! 2. Pierś z kaczki nacinamy od strony skóry w krateczkę do głębokości mięsa. Od strony mięsa doprawiamy solą, pieprzem i startą skórką pomarańczy. Układamy na zimnej patelni, skórą do dołu. Podgrzewamy. Czekamy aż tłuszcz od strony skóry ładnie się wytopi, dorzucamy rozgnieciony czosnek. Przekładamy na chwilę na drugą stronę i lekko podsmażamy. Podsmażone piersi kaczki wkładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do pieca nagrzanego do 180°C na 6 – 8 minut. 3. Na patelni po kaczce układamy pokrojone w ósemki jabłka, dokładamy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy trochę masła bądź oleju i smażymy. Jeśli jabłka są dość kwaśne, można dodać łyżeczkę miodu. Wyjmujemy podsmażone jabłka, zostawiając cebulę. Do cebuli dorzucamy źdźbła trawy żubrowej i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dokładamy kawałki masła i delikatnie podgrzewamy, poruszając patelnią. Kiedy sos zgęstnieje, dorzucamy jabłka.4. Upieczone piersi kaczki kroimy na plastry, układamy na półmisku, polewając sosem i obkładając podsmażonymi jabłkami.
Piersi kaczki z jabłkiem i borówką
Prawdziwie świąteczna uczta. Wymaga trochę zachodu i nakładów finansowych - zwłaszcza jeśli planujemy wydać ją dla większego grona osób. W tradycyjnym wydaniu. Klasyczne dla naszego smaku dodatki. Jedyny w swoim rodzaju smak i zapach. Tylko w zimie smakuje tak cudownie. I oczywiście w czasie Świąt Bożego Narodzenia.
Kaloryczność: bardzo dużo
Składniki: - 2 piersi kaczki,- 4 kwaśne jabłka,- majeranek,- czosnek,- sól,- 1 łyżka masła,- mały słoiczek borówki do mięsa, najlepiej własnej roboty. Jak przyrządzić? 1) Piersi myjemy i usuwamy z nich pozostałości po piórach, które zwykle znajdujemy na skórce. Osuszamy. 2) Posiekany czosnek mieszamy z solą i majerankiem. Wcieramy tę mieszaninę w piersi ze wszystkich stron. Układamy w formie, którą przeznaczyliśmy do pieczenia. Wkładamy do lodówki. Może tam "dojrzewać" nawet do 12 godzin. Ale na pewno nie mniej niż 3-4. 3) Przed włożeniem do piekarnika do formy wlewamy kilka łyżek wody oraz wkładamy luzem 3-4 ósemki jabłka. Na wierzch mięsa kładziemy kilka strużek masła. Pieczemy przez 1 godz. w dobrze ogrzanym piekarniku (180-200 st. C). Po 20 min. pieczenia zaczynamy regularnie zaglądać do naszego pieczystego. Co 10 min. polewamy mięso sosem, który się z niego wytapia. W miarę pieczenia robi się go coraz więcej. Mięso się kurczy i w brytfance jest coraz więcej miejsca; przewracamy je raz na jedną, raz na drugą stronę. Jeśli skórka zanadto się przyrumienia, należy przykryć formę folią. 4) Czas pieczenia jest orientacyjny. Choć raczej się wydłuży, niż skróci. Wbity w mięso widelec powinien wchodzić miękko. 5) 20 min. przed planowanym końcem pieczenia wkładamy do piekarnika jabłka. Jak je przygotować?Wycinamy gniazda nasienne tak, aby nie uszkodzić skórek. Z górnej części jabłka odcinamy jeden pasek skórki. Do środka wkładamy nieco masła, a na to 1 łyżeczkę borówek. Układamy przygotowane jabłka na folii z lekko podniesionymi brzegami. Spód lekko podlewamy wodą. Wkładamy do piekarnika. Powinny być gotowe razem z kaczką. Zdarza się, że są upieczone, a kaczka ciągle wymaga dopieczenia. Wyjmujemy je ostrożnie z piekarnika, aby się nie zdefasonowały. 6) Po upieczeniu kaczkę wyjmujemy z piekarnika. Zostawiamy do ostygnięcia. Kroimy, gdy jest zupełnie zimna.Najpierw oddzielamy od kości. Z jednej piersi mamy dwa nieduże kawałki mięsa. Kroimy je na skośne plastry, na tyle grube, by nie rozlatywały się. Wkładamy z powrotem do brytfanki i przechowujemy w chłodnym miejscu. Podgrzejemy ją bezpośrednio przed podaniem. Tak samo postąpimy z jabłkami. Jak podawać? Układamy na półmisku kaczkę (lekko tylko podlewając ją sosem) i jabłka. Resztę sosu podajemy oddzielnie w sosjerce. Oddzielnie podajemy borówki. Najlepszym dodatkiem poza tym wydają się pieczone lub odsmażone ziemniaki. Najlepiej na tłuszczu z pieczenia kaczki, którego mamy teraz naprawdę dużo. Dodatkowo możemy podać nieco podgrzane gruszki z kompotu.
Uwagi:
Po upieczeniu - zwłaszcza, gdy robimy to pierwszy raz - czeka nas przykra niespodzianka. Piersi, które zajmowały całą formę, nie wypełniają teraz nawet połowy miejsca. Niestety - kaczka bardzo się kurczy podczas pieczenia.
Niemal nigdy nie wiemy jaką sztukę kupimy. Jest szczelnie, choć przezroczyście zapakowana. Nie wiemy czy jest młoda czy stara. Tłusta czy w sam raz. Napisy na opakowaniu nie informują nas o wielu istotnych z naszego punktu widzenia szczegółach. Choć zachwalają jako znakomitą.
3
zwykla-polka