Naleśniki taty.doc

(23 KB) Pobierz
Naleśniki taty

Naleśniki taty

 

Składniki ciasto:

2 Jajka

¼ l Mleka

¼ l wody

20 dkg Mąka

Pomieszać.

Wylewać na bardzo gorący tłuszcz (sprawdzian: kropelka wody wrzucona na tłuszcz bardzo pryska!)

 

Nadzienie serowe:

30-40 dkg twarogu (krajanka !! ) najlepiej kupić ten już mielony

1 zółtko surowe

3-4 łyzki śmietany

Cukier wanilinowy , rodzynki –garść

Smażyć naleśniczki posmarować grubo!!! nadzieniem serowymi składać : w rulonik, jak chusteczke  lub krokieciki

Zapiec w piekarniku chwilkę (5 min)

 

Nadzienie owocowe:

Owoce (min ½ kg ) rozdrobnić wrzucić do rondelka dodać kilka łyżek wody

jak się nieco rozgotują to dodać

albo:

cukier żelujący najlepiej ten 3: 1 ilość wg opisu na cukrze i zależna od owoców , te które mają więcej pektyny potrzebują go mniej (dotyczy jabłek i śliwek) ale jeśli będzie więcej niż trzeba nie zaszkodzi! nie zepsuje smaku na pewno~!

albo

Mix żelujący wg przepisu na opakowaniu do wodnistych owoców (i wszystkich mrożonych) nieco więcej ale nie za dużo  bo to może zepsuć smak , dodać też cukru do smaku!

 

Uwaga!!! Mieszać i doglądać bo to lubi się przypalać!

W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę lub dwie wody,

jeśli owoce są twarde (jak np. gruszki, winogrona to na chwile odstawić z gotowania niech się zmacerują kilka minut i ponownie po chwili wsadzić na gaz! To jest sposób by się nie przypaliły!)

 

naleśniczków z dżemem nie zapiekać!!!!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin