Naleśniki taty
Składniki ciasto:
2 Jajka
¼ l Mleka
¼ l wody
20 dkg Mąka
Pomieszać.
Wylewać na bardzo gorący tłuszcz (sprawdzian: kropelka wody wrzucona na tłuszcz bardzo pryska!)
Nadzienie serowe:
30-40 dkg twarogu (krajanka !! ) najlepiej kupić ten już mielony
1 zółtko surowe
3-4 łyzki śmietany
Cukier wanilinowy , rodzynki –garść
Smażyć naleśniczki posmarować grubo!!! nadzieniem serowymi składać : w rulonik, jak chusteczke lub krokieciki
Zapiec w piekarniku chwilkę (5 min)
Nadzienie owocowe:
Owoce (min ½ kg ) rozdrobnić wrzucić do rondelka dodać kilka łyżek wody
jak się nieco rozgotują to dodać
albo:
cukier żelujący najlepiej ten 3: 1 ilość wg opisu na cukrze i zależna od owoców , te które mają więcej pektyny potrzebują go mniej (dotyczy jabłek i śliwek) ale jeśli będzie więcej niż trzeba nie zaszkodzi! nie zepsuje smaku na pewno~!
albo
Mix żelujący wg przepisu na opakowaniu do wodnistych owoców (i wszystkich mrożonych) nieco więcej ale nie za dużo bo to może zepsuć smak , dodać też cukru do smaku!
Uwaga!!! Mieszać i doglądać bo to lubi się przypalać!
W razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę lub dwie wody,
jeśli owoce są twarde (jak np. gruszki, winogrona to na chwile odstawić z gotowania niech się zmacerują kilka minut i ponownie po chwili wsadzić na gaz! To jest sposób by się nie przypaliły!)
naleśniczków z dżemem nie zapiekać!!!!
zwykla-polka