Mam swój sposób na pieczony schab, który nie musi być tak strasznie suchy. Trzeba go trochę popieścić i pomasować i jeszcze coś, ale o tym zdradzę, jak dojdę w opisie do odpowiedniego momentu.Przygotowałam dwukilogramowy kawał mięsiwa.Oto składniki mojej marynaty, którą stosuję do wielu mięs:
1/3 szklanki octu jabłkowego (robię go także sama-zobacz przepis)2 łyżeczki soli z małym brzuszkiem (na dwa kilogramy mięsa)1 łyżeczka z brzuszkiem ziół prowansalskich1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu lub trochę świeżego ziela1 płaska łyżeczka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego ziela1-2 liście laurowe2-3 ziarna ziela angielskiego4-5 ziarenek pieprzu czarnego lub szczypta chilli2-3 łyżki olejuoprócz powyższych składników: 2 ząbki czosnku, które najlepiej zastosować tuż przed pieczeniem i 1 płaska łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, również przed wstawieniem do piekarnikaPrzygotowanie
przepis dla wzrokowców na filmie
Kruszę liść laurowy i razem z zielem angielskim, pieprzem wrzucam do młynka i mielę (można to zrobić w moździerzu. Mięso nacieram dosyć dokładnie solą, dodając pozostałą sól do reszty składników marynaty. Mieszam marynatęi polewam mięso. Kilka razy obracam mięso w marynacie. I teraz najważniejszy moment: ostrzem patyczka do szaszłyka gęsto, miejsce koło miejsca, nakłuwam schab z jednej i drugiej strony.
Potem masuje 2-3 minuty, by mięsko wchłonęło całość marynaty. Odstawiam pod przykryciem schab do lodówki na 24 godziny. Oczywiście można skrócić czas do 12 godzin, jeśli jest taka konieczność. Przed włożeniem do piekarnika, osączonyz marynaty schab, wkładam na dobrze rozgrzaną patelnię i obsmażam z każdej strony, także boki. Mięso zbieleje, białko się zetnie i w ten sposób pozostanie soczyste. W międzyczasie nastawiam piekarnik na 190 stopni C. Przekładam schab do naczynia, u mnie akurat będzie to to samo naczynie, w którym macerowało się mięso. Pozostałej marynaty nie usuwam. Rozsypuję w niej połowę posiekanego czosnku, układam schab i wierzch posypuję resztą czosnku. Na to jeszcze dla koloru prószę słodką czerwoną paprykę.
Przez pół godziny piekę mięso w temperaturze 190 stopni C a kolejne maksymalnie 40 minut w temperaturze 180 stopni, gdzie przez ostatnie 10 minut temperaturę można obniżyć na 170-160 stopni.
kam1920