Kruchy placek z czerwoną porzeczką.doc

(31 KB) Pobierz
Jabłecznik

Kruchy placek z czerwoną porzecz

 

 

 

 

 

 

v          k 40 dag mąki tortowej mieszamy z

v          g – ½ łyżeczki kurkumy i dodajemy

v          15 dag cukru pudru, 25 dag masła siekamy i rozcieramy, a następnie dodajemy 6 żółtek

v          o 1 łyżeczkę imbiru i ½ łyżeczki kardamonu oraz

v          sn szczyptę soli

 

              Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na placek i podpiekamy w piekarniku na bladozłoty kolor w temperaturze 180-200° C.

              3 szklanki dobrze dojrzałych czerwonych porzeczek obieramy z szypułek, płuczemy i odsączamy z wody na sitku. Białka ubijamy na sztywno z 15 dag cukru, wsypujemy porzeczki, mieszamy, przekładamy na blachę i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180° C stopni uważając, aby spód się nie przypalił.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin