BHP w gospodarstwie I.pdf

(4652 KB) Pobierz
BEZPIECZEŃSTWO I HIGIENA PRACY
W GOSPODARSTWIE ROLNYM
OCENA RYZYKA
ZAWODOWEGO
Zdzisław Ginalski
CDR O/Radom
Fot. IBMER
LITERATURA
W prezentacji wykorzystano teksty i
fotografie poniższych publikacji:
1.
Poradnik bezpieczeństwa i higieny pracy w gospodarstwie
rolnym dla doradców rolnych –
Ministerstwo Rolnicta i Rozwoju Wsi
2.
3.
4.
Poradnik dla rolników „Pracuj bezpiecznie” –
Państwowa Inspekcja Pacy
Broszury dla rolników z zakresu BHP –
Kasa Rolnczego Ubezpieczenia Społecznego
Broszury dla rolników z zakresu BHP –
Cenytalny Instytyt Ochrony Pracy
Poradnik
„Bezpieczeństwo
i higiena pracy w rolnictwie”
Pakiet Edukacyjny dla młodych rolników w krajach nowoprzyjętych
do Unii Europejskiej
5.
2
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO
Praca w rolnictwie charakteryzuje się odmienną specyfiką
niż praca w innych sektorach gospodarki narodowej.
Specyfika ta polega na sezonowym nasileniu prac oraz
dużym ich zróżnicowaniu. W ciągu dnia rolnik wykonuje
kilka a nawet kilkanaście różnorodnych czynności –
obsługuje i naprawia skomplikowane maszyny i
urządzenia, wykonuje prace remontowo-budowlane,
obsługuje zwierzęta, pozyskuje drewno na opał, prowadzi
prace związane z uprawą i ochroną roślin, jest także
menagerem (planuje produkcje, zapewnia zaopatrzenie
gospodarstwa i sprzedaż produktów, załatwia sprawy w
urzędach i bankach itp.), odpowiada za byt i
bezpieczeństwo rodziny.
3
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO
Rolnik zatem pracuje na wielu stanowiskach, które
wymagają odmiennych umiejętności, a
jednocześnie powodują liczne zagrożenia
zdrowotne oraz oddziaływanie niepożądanych
czynników, takich jak: hałas, drgania
mechaniczne, niekorzystny
mikroklimat lub zapylenie.
4
Rys. MR
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO
Obowiązkiem rolnika jest zapewnienie sobie
oraz osobom z nim współpracującym przy
prowadzeniu działalności rolniczej, jak
najlepszych warunków do pracy, aby
uniknąć wystąpienia wypadku
czy choroby zawodowej.
5
Rys. MR
Zgłoś jeśli naruszono regulamin