Mazurek.doc

(30 KB) Pobierz
Mazurek

                                                  Mazurek

             5 ------------------- jajek

            4 płaskie łyżki -- mąki ziemniaczanej

4 czubate łyżki – cukru

5 dkg. ------------- rodzynek

5 dkg ------------- smażonej  posiekanej  skórki  pomarańczowej

5 dkg ------------- pokrojonych w paseczki  migdałów

5 dkg ------------- połamanych  łuskanych  orzechów

5 dkg ------------- pokrojonych w paski miękkich  suszonych  śliwek

1 łyżka ----------- mąki

tłuszcz

Wszystkie  bakalie  obsypujemy  łyżką  mąki.

Oddzielamy  żółtko  od  białek.

Z białek ubijamy  sztywną  pianę , dodajemy  po  trochu  cukier, żółtka i mąkę.

Otrzymaną  masę  mieszamy z bakaliami i rozkładamy  na  wysmarowanej  masłem i posypanej  mąką  blasze  na  grubość  1 centymetra.

Wstawiamy  do  średnio  nagrzanego  piekarnika, pieczemy  aż  ciasto  lekko  się  zrumieni.

                           Podajemy  pokrojone w cienkie  paseczki.

  

Zgłoś jeśli naruszono regulamin