Dobre i sprawdzone przepisy kulinarne.docx

(40471 KB) Pobierz

Przepisy kulinarne

 

Torcik porzeczkowy

Tego potrzebujesz:

Ciasto:
 

·                      10 dag mąki pszennej

·                      8 dag mąki ziemniaczanej

·                      5 dag mielonych orzechów laskowych

·                      5 dag cukru pudru

·                      13 dag masła

Masa do przełożenia ciasta:
 

·                      15 dag czerwonej porzeczki

·                      1/4 szklanki cukru

·                      pół łyżki żelatyny

Masa na ciasto:
 

·                      30 dag czerwonej porzeczki

·                      6 łyżek cukru

·                      50 ml nalewki z porzeczki

·                      1,5 łyżki żelatyny

·                      3/4 szklanki kremówki

Wierzch:
 

·                      czerwona galaretka

·                      szklanka porzeczki

·         Z podanych składników zagnieć ciasto.

·         Podziel na pół, wyłóż 2 okrągłe formy o średnicy 18 cm.

·         Nakłuj widelcem, chłodź 30 min.

·         Piecz 15-20 min (200°C).

·         Przygotuj przełożenie: porzeczki zasyp cukrem, podduś.

·         Do gorącej masy dodaj żelatynę i mieszaj, aż się rozpuści.

·         Tężejącą masą posmaruj blat ciasta, przykryj drugim blatem.

·         Ciasto zaciśnij obręczą do tortów.

·         Porzeczki na masę na ciasto zasyp cukrem, rozgnieć i przetrzyj przez sitko.

·         Podgrzej i dodaj żelatynę, mieszaj, aż się rozpuści.

·         Następnie przestudź i dodaj nalewkę oraz ubitą kremówkę.

·         Masę przełóż na blaty ciasta.

·         Odstaw do lodówki na godzinę.

·         Galaretkę na wierzch przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

·         Porzeczki przeznaczone na wierzch opłucz, lekko osusz i rozłóż na cieście.

·         Polej tężejącą galaretką.

·         Odstaw do lodówki na 2 godziny.

http://polki.pl/work/privateimages/formats/V5_MT_LIFE/200413.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


http://polki.pl/work/privateimages/formats/V5_MT_LIFE/199528.jpg
Amerykańskie pancakes

Tego potrzebujesz:

·                      22,5 dag mąki

·                      łyżka proszku do pieczenia

·                      szczypta soli

·                      łyżeczka cukru

·                      2 duże jajka

·                      3 łyżki rozpuszczonego zimnego masła

·                      300 ml mleka

·                      masło do smażenia

·                      syrop klonowy

Sposób przygotowania

Sprawdź przepis na pancakes amerykańskie!

1.                   Wszystkie składniki umieść w mikserze i wymieszaj.

2.                   Gotowe ciasto przelej do dzbanka - tak łatwiej będzie ci je dozować, i pozostaw na 20 minut.

3.                   Usmaż niewielkie placki.

4.                   Kiedy na wierzchu smażonego naleśnika zaczną pojawiać się bąbelki to znak, że trzeba je przewrócić na drugą stronę.

5.                   Gotowe placki podawaj z syropem klonowym.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


http://polki.pl/work/privateimages/formats/V5_MT_LIFE/200030.jpg
Przekładany sernik z jagodami

Tego potrzebujesz:

Na ciasto:
 

·                      jajko

·                      10 dag mąki

·                      3/4 szklanki mleka

·                      sól

·                      olej

Na nadzienie:
 

·                      60 dag sera trzykrotnie mielonego

·                      2 jajka

·                      10 dag cukru pudru

·                      15 dag jagód lub borówki amerykańskiej

Sprawdź przepis na sernik z jagodami!

1.                   W misce wymieszaj mikserem: mąkę, jajko, mleko, szczyptę soli i łyżkę oleju. Powstała masa powinna być dość rzadka.

2.                   Na rozgrzanej patelni smaż cienkie duże naleśniki.

3.                   Na masę serową wymieszaj mikserem ser, cukier puder i jajka.

4.                   Małą foremkę keksową wyłóż papierem do pieczenia.

5.                   Na dnie formy połóż dwie łyżki masy serowej i rozsmaruj.

6.                   Naleśniki posmaruj masą serową i posyp jagodami lub borówkami.

7.                   Złóż ich boki do środka, tak by tworzyły prostokąty mieszczące się do foremki.

8.                   Na wyłożony w formie ser połóż jeden wypełniony naleśnik i posmaruj go masą serową.

9.                   W ten sposób ułóż wszystkie naleśniki, wierzch posmaruj resztą sera.

10.                Wstaw do nagrzanego do temp. 180 st. C piekarnika ipiecz ok. 30 minut.

 

 

 

 

 

 

 

 


http://polki.pl/work/privateimages/formats/V5_MT_LIFE/199676.jpg
Jogurtowe ciasto z galaretką

Tego potrzebujesz:

·                      4 jajka

·                      szklanka mąki

·                      szklanka cukru

·                      łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę jogurtową:
 

·                      1 l jogurtu naturalnego

·                      2 łyżki cukru pudru

·                      mały cukier wanilinowy

·                      2 łyżki żelatyny

Do dekoracji:
 

·                       4 kolorowe galaretki (np. cytrynowa, pomarańczowa, agrestowa i wiśniowa)

Sprawdź przepis na ciasto jogurtowe z galaretką!

1.                   Trzy galaretki rozpuść, każdą oddzielnie, w szklance wody. Nie rozpuszczaj galaretki cytrynowej.

2.                   Wlej do niskich miseczek (tak, aby poziom galaretki był nie wyższy niż półtora centymetra), odstaw do lodówki.

3.                   Galaretkę cytrynową rozpuść w 2 szklankach wody i odstaw, aby przestygła.

4.                   Przygotuj ciasto: jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

5.                   Ciasto wylej do prostokątnej formy, wyłożonej pergaminem.

6.                   Piecz 25 minut w temp. 180 st. C.

7.                   ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin