ROLADA Z MASĄ KRÓWKOWO-KAKAOWĄ.docx

(289 KB) Pobierz

ROLADA Z MASĄ KRÓWKOWO-KAKAOWĄ

Tego potrzebujesz:

Na ciasto:
 

·                      4 jajka

·                      17 dag mąki

·                      15 dag cukru

·                      łyżeczka kakao

·                      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie:
 

·                      40 dag masy kajmakowo-kakaowej

·                      150 ml śmietanki 30 proc.

·                      2 łyżeczki cukru pudru

·                      łyżeczka żelatyny

Sposób przygotowania

Sprawdź przepis na roladę kakaową!

1.                   Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

2.                   Delikatnie wymieszaj.

3.                   3/4 ciasta wylej na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie łyżką.

4.                   Pozostałe ciasto wymieszaj z kakao i wylej fantazyjnie na jasne ciasto.

5.                   Piecz 10-15 minut w temp. 180 st. C.

6.                   Jeszcze ciepłe ciasto przełóż do góry dnem na wilgotną ściereczkę.

7.                   Szybko odklej papier, połóż go ponownie na cieście i zwiń w roladę.

8.                   Odstaw do przestygnięcia.

9.                   Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną.

10.               Przestudzone ciasto rozwiń, usuń papier.

11.               Najpierw posmaruj masą krówkową, a następnie masą śmietanową.

12.               Zwiń w roladę i odstaw do lodówki, aby masa dobrze stężała.

http://polki.pl/work/privateimages/formats/V5_MT_LIFE/188309.jpg

Zgłoś jeśli naruszono regulamin