ROLADA Z MASĄ KRÓWKOWO-KAKAOWĄ
Tego potrzebujesz:
Na ciasto:
· 4 jajka
· 17 dag mąki
· 15 dag cukru
· łyżeczka kakao
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie:
· 40 dag masy kajmakowo-kakaowej
· 150 ml śmietanki 30 proc.
· 2 łyżeczki cukru pudru
· łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania
Sprawdź przepis na roladę kakaową!
1. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Delikatnie wymieszaj.
3. 3/4 ciasta wylej na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie łyżką.
4. Pozostałe ciasto wymieszaj z kakao i wylej fantazyjnie na jasne ciasto.
5. Piecz 10-15 minut w temp. 180 st. C.
6. Jeszcze ciepłe ciasto przełóż do góry dnem na wilgotną ściereczkę.
7. Szybko odklej papier, połóż go ponownie na cieście i zwiń w roladę.
8. Odstaw do przestygnięcia.
9. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną.
10. Przestudzone ciasto rozwiń, usuń papier.
11. Najpierw posmaruj masą krówkową, a następnie masą śmietanową.
12. Zwiń w roladę i odstaw do lodówki, aby masa dobrze stężała.
kikusia317