chleb.txt

(0 KB) Pobierz
CHLEB DOMOWY

1kg mški krupczatki
5 dkg drożdży
1l ciepłej wody
3 łyżki cukru
1 kopiasta łyżka soli
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek słonecznika
1 szkl. otršb pszennych lub żytnich
3 łyżki sezamu
4 łyżki pestek z dyni

Do miski wsypać mškę, rozkruszone drożdże, cukier, sól i wszystkie ziarna. Wszystkie składniki wymieszać i partiami połšczyć z wodš, miesić wszystko drewnianš łyżkš i pozostawić do wyronięcia na 20 min. przykrywajšc miskę. Po tym czasie przemieszać ciasto i przełożyć do foremek wyłożonych papierem i lekko posmarowanych olejem, po wierzchu ciasto posmarować wodš i posypać ziarnami. Piekarnik nagrzać do 180°C i włšczyć termoobieg, kiedy ciasto w foremkach trochę ruszy wstawić do piekarnika i piec 45 min.


Zgłoś jeśli naruszono regulamin