Przepis na ciasto nr 1. 0,5 kg mąki pszennej, 4 jajka,0,4 l mleka, 15 dag masła, 30 dag cukru pudru, 20 g proszku do pieczenia, cukier waniliowy, aromat zapachowy. Wykonanie: jajka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Następnie stopniowo dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, roztopione masło pozostałe składniki. Całość dokładnie wymieszać.Ciasto dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Przepis nr 2. 4 jajka, 180g mąki żytniej, 100g cukru pudru, 1 łyżka stopionego masła,4 łyżki stołowe wody. Wykonanie: jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę,następnie stopniowo dodawać mąkę, roztopione masło i wodę. Upieczone gofry są wyjątkowo zdrowe i pożywne.
Przepis nr 3. 2 jajka , 300g mąki pszennej, 0,5 l mleka, 75 kg cukru pudru, szczypta soli, 100g masła, 15 g proszku do pieczenia. Wykonanie: wszystkie składniki dobrze zmiksować otrzymując konsystencjęciasta naleśnikowego. Gofry bardzo smaczne chrupiące długo zachowują kruchość.
Przepis nr 4. 4 jajka, 250 g mąki pszennej, 200 g cukru pudru, 0,5 l wody, 2 czubate łyżki kakao, 200g masła lub margaryny, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia. Wykonanie: cukier, wodę, kakao wymieszać zagotować i odstawić. Do gorącego płynu włożyć masło lub margarynę a gdy się rozpuści dodać żółtka a następnie mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksowaća następnie do lekko ciepłego ciasta dodać ubitą pianę z białek i razemwymieszać.
Przepis nr 5. 1 jajko, 250 g mąki, 1 łyżka roztopionego masła, 1 szklanka zsiadłego mleka, szczypta soli. Wykonanie: wszystkie składniki dobrze zmiksować tak aby miały konsystencje gęstej śmietany. Podawać z cukrem pudrem.
Przepis nr 6 z płatków owsianych. 4 jajka, 180g płatków owsianych, 100g cukru pudru, 100g rozpuszczonej margaryny lub masła, 4 łyżki stołowe wody, mały olejek migdałowy, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Wykonanie: płatki, żółtka, cukier, wodę proszek do pieczenia dobrze zmiksować przez 5 min. Na koniec dodać pianę i ponownie wymieszać bardzo dokładnie.
Kilo mąki3 jajka łyżeczka soli pół szklanki cukruszklanka oleju4 dag drożdżyszklanka mlekawodaZrobić rozczyn z drożdży , mleka i łyżki cukru, jak drożdże ruszą- dolać do reszty składników, zrobić ciasto gęściejsze niż na naleśniki i poczekać godzinkę (to oczywiście najtrudniejsza część robienia gofrów:wink:)Nalewać mniej, niż normalnego ciasta, bo bardzo rośnie.Takie gofry lubimy najbardziej, bo są leciutkie i chrupiące a nawet na drugi dzień nie są gumowate.
abracham12