Sposoby przechowywania:
*dołowanie-
*kopcowanie- przechowywanie w kopcach ziemnych np. ziemniaków.
Kopce ziemne dla kapusty i buraków:
#kopiec półzgłębiony dla kapusty i buraków:
*głębokość 25-30cm,
*szerokość 100-120cm,
*ziemia- złoma -ziemia,
*rowek odwadniający na wodę odpływową np. silne deszcze, roztopy,
*głębokość 50-60cm,
#dla warzyw korzeniowych:
*głębokość a-warzywa zsypane luzem 50-60cm, b- układane warstwami 80cm,
*ziemia- słoma –ziemia,
Termometry kopcowe:
*warzywa korzeniowe- 00C, tylko burak powyżej 00C.
Kopiec techniczny z kanałem zagłębionym z recyrkulacją powietrza o pojemności do 120t warzyw korzeniowych i 100t kapusty:
*Kanały napowierzchniowe,
*kanały zagłębieniowe,
*źródło zasilania wentylatora,
Przechowywanie w ziemiankach:
*zagłębiona budowla czasami lekko wystająca nad powierzchnię ziemi,
*konstrukcja ściany boczne murowane raczej, zadaszenie- okryte warstwą ziemi,
*posiada wejście,
*owoce na bieżące spożycie w skrzynkach, pryzmach,
Amatorskie przechowywanie:
*na strychu: cebula, czosnek (bo sucho),
*w stodołach: słomy, siana w których umieszczamy skrzynki z cebulą,
Kontrolowana atmosfera:
*Standardowa (5% CO2+3%O2+ azot),
*ULO (1,5% CO2+1,5%O2+azot),
*nisko tlenowa (1%CO2+0,4-0,7%O2+azot).
Jak uzyskać KA:
*komory musza być gazoszczelne,
*konieczne jest wprowadzenie do komory azotu w miejsce tlenu, którego stężenie się obniża,
*azot (czysty) uzyskuje się wykorzystując separatory azotu z powietrza atmosferycznego (tzw generatory azotu),
*stałe kontrolowanie stężenia gazów. Nadmiar CO2 (z oddychania) można usuwać wstawiając do komory wapno hydratyzowane lub pałeczki z węglem aktywnym,
*do kontroli składu gazowego wykorzystuje się analizatory stężeń gazów pracujące w trybie automatycznym.
Zalecenia przechowywania warzyw w KA:
Gatunek
Temp
Skład gazowy atmosfery w %
CO2
O2
termin
Brokuły
0
5
3
28 dni
Cebula
7-9 miesięcy
Kalafiory
0-1
2,5
75 dni
Kapusta
8 miesięcy
Kapusta pekińska
0-2
100-120 dni
Papryka
8
6-8tygodni
Pomidory
12,5
2
8-12 tygodni
Szparagi
1-2
Sałata
1
3-4tyg
Czynniki przechowalnictwie warzyw to:
*zmniejszenie intensywności oddychania warzyw,
*zahamowanie dojrzewania i starzenia się warzyw,
*zwolnienie tempa przemian biochemicznych (degradacja chlorofilu, zmian w zawartości substancji odżywczych, regulatorów wzrostu i In),
*zmniejszenie wrażliwości warzyw na uszkodzenia chłodowe (np. 10-20% CO2 hamuje uszkodzenia chłodowe papryki składowanej w temp 50C),
*zmniejszenie wrażliwości warzyw na działania etylenu (obniżenie poziomu O2 do 2-6% ogranicza uszkodzenia sałaty powodowane przez etylen),
*ograniczenie występowania chorób przechowalniczych,
Nieodpowiedni skład gazowy atmosfery może natomiast powodować:
*uszkodzenia fizjologiczne warzyw (5% CO2powoduje uszkodzenia sałaty i pomidorów, a ok. 10% CO2 cebuli i ogórków),
*nieregularne wybarwienie się lub zahamowanie dojrzewania owoców pomidorów i melonów,
*pogorszenie smaku, zapachu i aromatu przechowywanych warzyw,
*wzrost podatności na gnicie warzyw fizjologicznie uszkodzonych, wskutek zbyt niskiego stężenia O2lub…..
Wymuszony obieg powietrza- krążenie i wymiana powietrza w komorze przechowalniczej przyśpieszona przez zastosowanie wentylatora.
Chłodnia- budynek z komorami zwykłymi lub gazoszczelnymi wyposażony w urządzenia chłodnicze.
Wytwornica KA- urządzenie wykonane w chłodniach KA do……….
Separator azotu- urządzenia do obniżenia tlenu w KA.
Absorber-
Płuczki CO2- przeznaczone są do usuwania dwutlenku węgla z komór przechowalniczych, którego nadmierne stężenie może doprowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń owoców i warzyw. Równie istotna jest funkcjonalność polegająca na kontrolowaniu i niedopuszczaniu do spadku poniżej wartości zadanych stężenia tlenu w komorach. Mimo, że obniżanie jego stężenia powoduje spowolnienie procesu oddychania, jego zbyt niskie wartości powodują rozpoczęcie procesu oddychania beztlenowego (fermentacji), co również prowadzi do zniszczenia przechowywanych owoców i warzyw.
Płuczka węglowa CO2 służy do usuwania z komory chłodniczej dwutlenku węgla produkowanego przez oddychające owoce.
Płuczki wapienne i inne.
Kopiec ziemny-
Ziemianka-
Metody przedłuż4enia trwałości owoców i warzyw po zbiorze (a nawet kwiatów):
#fizyczne:
*schładzanie: wodne, ciśnieniowe, próżniowe,
*wczesne usunięcie ciepła polowego,
*schładzanie powoduje obniżenie intensywności oddychania oraz redukuje rozwój patogenów chorobotwórczych,
*schładzanie warzyw przy wykorzystaniu chłodnego powietrza w komorze chłodniczej- zebrane warzywa umieszcza się w komorze o temp 0-4C,
*schładzanie ciśnieniowe- zimne powietrze przepuszcza się przez blok opakowań z warzywami, należy odpowiednio ustawić opakowania tak, aby chłodne powietrze nie opływało opakowań, ale przez nie przeszło. Schładzanie trwa kilka godzin.
*wodne- można wykorzystać do warzyw nie wrażliwych na wodę (szparagów, kukurydzy, grochu zielonego, brokułów) 15 razy szybciej niż zimne powietrze.
*kruszonym lodem-warzywa tolerancyjne wobec obecności wody i lodu (brokuły, brukselka, cykoria liściowa, kukurydza cukrowa, endywia, melony, groszek, szpinak, jarmuż), skruszonym lodem przysypuje się warzywa w opakowaniach, jak również całe opakowania z warzywami, do obniżenia temp z 30C do 2C, masa kruszonego lodu powinna stanowić ok. 30% masy schłodzonego lodu.
*próżniowe- jest najszybsza i najbardziej energooszczędna metoda schładzania warzyw o dużej powierzchni transpiracji (sałaty, szpinaku, brukselki, cykorii liściowej, endywii, ewentualnie kalafiorów i pieczarek), obniżając ciśnienie z 760 do 4,6mm słupa rtęci. Na każde 6 stopni spadku temp następuje utrata ok. 1% wody z tkanek. Aby zapobiegać więdnięciu, czasem spryskuje się warzywa przed załadunkiem do komory.
#chemiczne:
*nie wolno stosować preparatów po zbiorze do konsumpcji,
*wyjątkiem jest materiał mnożeniowy (wysadki- materiał 2 letni wegetatywny),
*fazol- do cebuli przyśpiesza zasychanie, nie można stosować,
*1-metylocyklopropen (1-MCP)- (SmartFresh)- może być stosowany w praktyce- ograniczenie powstawania etylenu, do spowalniania dojrzewanie owoców oraz utrzymywania świeżości kwiatów ciętych.
*właściwości 1-MCP: w warunkach standardowych jest gazem, skrapla się,
*mechanizm działania 1-MCP: produkowany przez rośliny (głównie owoce) etylen występuje powszechnie w niewielkich ilościach i oddziałuje jako subst śladowa:
-utrzymanie świeżości kwiatów ciętych,
-owoce- spawalnia proces dojrzewania zebranych owoców,
- jest stosowany w mieszaninie z innymi substancjami w ( chłodnie owoców, przechowalnie, szklarnie, kontenery do transportu, chłodnie samochodowe),
-jest stosowany do kwiatów ciętych, doniczkowych, okrywowych, w szkółkarstwie do zapobiegania żółknięciu liści i przedwczesnemu rozwojowi kwiatów,
-zastosowanie w chłodni owoców, przetworów dystrybucyjnych,
-kredowanie- tworzy się powłoka kredy chroni przed rozwojem chorób,
-brokuł- opóźnienie żółknięcia, ograniczenie oddychania i gnicia, przedłużenie okresu wegetacji,
-kapusta- przedłużenie okresu przechowywania,
-melon- ograniczenie działania etylenu,
-kawon- ograniczenie rozpadu wewnętrznego,
-marchew- ograniczenie oddychania i stymulacja.
Modyfikowana atmosfera- w opakowaniach jednostkowych głównie do warzyw.
Modyfikowana atmosfera wpływa na wydłużenie czasu magazynowania poprzez:
*opóźniony i ograniczony rozkład chlorofilu w zielonych warzywach,
*opóźniony rozkład pektyn i innych wielocukrów w owocach i warzywach,
*ograniczenie zmian w kwasach organicznych i proteinach, co mogłoby powodować pogorszenie smaku,
*regulowanie przemianami cukru do skrobi (groch), skrobi (ziemniak), zawartością celulozy (szparagi, warzywa korzeniowe).
Cechy opakowań foliowych zapewniających MA:
...
rotheden