CIASTO JABKOWO BUDYNIOWE.doc

(19 KB) Pobierz

CIASTO JABKOWO BUDYNIOWE

 

Składniki:

Kruche ciasto:

- 3 szklanki mąki,

- 3 łyżeczki proszku,

- 3 zółtka,

- kostka masła,

- 3/4 szklanki cukru,

- cukier waniliowy.

 

Masa:

- jabłka 1 kg,

- cukier,

- 3 budynie śmietankowe lub waniliowe,

- 1 litr mleka.

 

Jak przyrządzić?

Zagnieść kruche ciasto. Połową wyłożyć spód blaszki. Jabłka drobno pokroić lub wrzucić do malaksera. Zasypać cukrem do smaku i lekko poddusić. Jesli puszczą dużo soku i będą leiste to ja dodaje zawsze kleiku ryżowego - wychodzi idealna konsystencja i nie będą się później rozpadać. Taką masę jabłkową kładziemy na ciasto. Następnie gotujemy budunie na litrze mleka. Wykładamy krem budyniowy na masę jabłkową i przykrywamy warstwą ciast kruchego. Pieczemy 30-45 minut w 180C.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin