Opolskie Smaki nr 3. Opolskie nieznane.pdf

(4413 KB) Pobierz
Opolskie smaki
Opolskie nieznane
nr 3
Visit
Opolskie.pl
SZANOWNI PAŃSTWO
Publikacją, którą trzymacie w rękach, chcielibyśmy przybliżyć Wam
kulinarny charakter województwa opolskiego. Zabieramy Was
w podróż po całym województwie, dzięki której poznacie miejsca od
dziesiątek lat słynące z potraw i produktów, wykonywanych zgodnie
z tradycyjną recepturą. Mamy nadzieję, że wytyczona w niniejszej
publikacji kulinarna mapa, zachęci Was do odwiedzenia polecanych
tutaj miejsc i do skosztowania wyjątkowych, rodzimych produktów.
Charakter kulinarny Śląska Opolskiego stanowi mieszankę wpływów
polskich, niemieckich, czeskich oraz kresowych. W różnych okresach
obecny obszar województwa opolskiego znajdował się pod panowa-
niem Polski, Czech, Austrii, Prus i  Niemiec. Miało to bardzo istotny
wpływ na kształtowanie się kultury, zwyczajów, obrzędów, w tym rów-
nież przepisów kulinarnych i nawyków żywieniowych. Przybywający
na Śląsk Opolski przez setki lat nowi osadnicy i mieszkańcy przywozili
ze sobą receptury kucharskie oraz wiedzę o wykorzystaniu w kuchni
nowych produktów. W ten sposób przez wieki kształtowała się i wciąż
niezmiennie ewoluuje odrębna tożsamość kulturowa, w tym kuchnia
tych terenów. Szczególna dbałość, silne przywiązanie i pielęgnowanie
bogatej tradycji przez obecnych mieszkańców województwa opolskie-
go, w tym przekazywanie przepisów kulinarnych z pokolenia na poko-
lenie, powoduje, że możemy dziś skosztować potraw, które jadali nasi
pradziadkowie, dokładnie takie i w taki sam sposób przygotowywane.
W naszej publikacji znajdziecie Państwo 15 wybranych pozycji, któ-
re zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych. Jest tutaj m.in.:
pańczkraut, kretowina, wodzionka, germuszka, Kartoffelsalat czy
śląski żur na maślance. Jakość tych produktów, ich wyjątkowe cechy
i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji,
które są elementem dziedzictwa kulturowego regionu opolskiego
i stanowią zarazem element tożsamości społeczności lokalnej.
Każda z potraw jest nierozerwalnie związana z miejscem, gdzie mo-
żecie jej spróbować. Dajcie się więc zaprosić w podróż pełną sma-
ków i  historii regionu opolskiego. Mamy nadzieję, że nabierzecie
Państwo apetytu do zwiedzania naszego województwa szlakiem
tradycyjnych smaków.
SPIS TREŚCI
Cukiernia „Magosz”
................................................................................4
Krajanki
....................................................................................................5
Gospodarstwo Agroturystyczne „Ranczo w Dolinie Odry”
........................6
Ścierka
.....................................................................................................6
Zajazd Karolinka
.......................................................................................8
Rosół z nudlami (nudelzupa)
.....................................................................8
BioLife – producent mąk i płatków ekologicznych
....................................9
Opolskie ciasteczka ze skwarek (szpyrki)
...................................................9
Gospodarstwo Agroturystyczne „Zacisze Antoszka”
...............................10
Modziki
..................................................................................................11
Hotel Festival ..........................................................................................12
Wodzionka
.............................................................................................13
Restauracja „Stara Kuźnia”
.....................................................................14
Pańczkraut – kiszona kapusta z ziemniakami
..........................................15
Agroturystyka „Cichy Zakątek”...............................................................16
Placki kartoflane z blachy
.......................................................................17
Gospodarstwo Agroturystyczne „Lewandówka”
.....................................18
Pieróg postny ze Starych Kolni
...............................................................19
Piekarnia Kłos
........................................................................................20
Anyżki
...................................................................................................20
Fan-Agri
.................................................................................................21
Domowy ser smażony z kminkiem
..........................................................21
Pałac Pawłowice
.....................................................................................22
Kartoffelsalat
..........................................................................................23
Ciastkarnia Paweł
....................................................................................24
Kretowina
..............................................................................................25
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Oleśnie
.........................................26
Śląski żur na maślance
............................................................................27
Restauracja Stara Karczma
......................................................................28
Ogórkowe pikle
.....................................................................................29
Porcelana Opolska ..................................................................................30
2
fot. Teodor WIlk
MOSZNA – OPIS ZAMKU
Do zamku w  Mosznej najłatwiej dojechać,
kierując się z  Opola w  stronę Prudnika. Na
temat samej budowli krąży wiele legend
i  w  każdej z  nich tkwi ziarno prawdy. Zawi-
kłana jest również historia powstania zamku,
która zawdzięcza swój ostateczny kształt roz-
ciągniętym na kolejne stulecia etapom prac.
Dziś, słynący z 99 wież i 365 pomieszczeń za-
mek, swym niesamowitym czarem i baśniową
architekturą, a także rozległym parkiem z kil-
kusetletnimi dębami i lipami, zachwyca przy-
bywających turystów z kraju i z zagranicy.
W  chwili obecnej zamek w  Mosznej, dzięki
przeniesieniu w  inne miejsce funkcjonują-
cego w  nim przez wiele lat Centrum Tera-
pii Nerwic, przeżywa rozkwit. Odwiedza
go rocznie coraz więcej osób, a  oferta tury-
styczna jest bardzo bogata. Najważniejszym
wydarzeniem pozostaje „Muzyczne Święto
Kwitnących Azalii”. Gdy teren wokół zamku
rozkwita tymi pięknymi kwiatami, rozpoczyna
się cykl koncertów muzyki klasycznej, który
trwa kolejne cztery tygodnie. Zamek moż-
na zwiedzać z  przewodnikiem. Wycieczka
wiedzie m.in. przez zabytkową jadalnię, ka-
wiarnię, byłą salę balową, oranżerię, gabinet
hrabiego aż do kaplicy. Ponadto w  zamku
organizowane są różnego rodzaju imprezy.
Powodzeniem cieszą się oferty skierowane
do dzieci typu: „zielone szkoły”, specjalne
lekcje historii, wydarzenia związane z  Har-
rym Potterem. Dla dorosłych organizowane
są tematyczne uroczyste kolacje czy bale (np.
z okazji Walentynek, Andrzejek). Zakwatero-
wanie w przytulnych komnatach zamkowych
pozwala i  dorosłym, i  dzieciom doświadczyć
ich niesamowitej atmosfery, która na długo
zapada w  pamięci i  wyobraźni uczestników
pobytu.
Dzisiejsza restauracja zamkowa to dawna
jadalnia rodziny von Tiele-Winckler. Do niej
dołączona jest z  jednej strony oranżeria,
a z drugiej strony kawiarnia. W samej restau-
racji serwowane są potrawy kuchni regional-
nej i europejskiej. To miejsce zostało docenio-
ne przez znaną Restauratorkę Magdę Gessler,
która poleciła ją w swojej książce „101 naj-
lepszych restauracji i hoteli w Polsce”. Zamek
uznała za jeden z  najpiękniejszych w  kraju,
a  za specjalność restauracji uznała pieczoną
gęś.
Zamek w Mosznej w konkursie „Perły w Ko-
ronie”, ogłaszanym przez portal nasze miasto.
pl, kilkakrotnie (w latach 2008, 2009, 2010)
uzyskał wysoką pozycję, jako najpiękniejszy
produkt Opolszczyzny, a w 2011 roku został
zwycięzcą tego konkursu. W  2012 roku za-
mek w  Mosznej był nominowany do edycji
konkursu „7 nowych cudów Polski”, orga-
nizowanym przez Magazyn „National Geo-
graphic Polska”.
fot. Archiwum UMWO
fot. Teodor WIlk
fot. Archiwum UMWO
3
CUKIERNIA „MAGOSZ”
ul. Prudnicka 31
47-300 Krapkowice
tel. +48 77 466 12 83
e-mail: info@cukierniamagosz.pl
strona internetowa:
www.cukierniamagosz.pl
Państwo Magosz swoją działalność założyli
w 1994 roku, w zeszłym roku obchodzili więc
20-lecie funkcjonowania na rynku cukierni-
czym. W rodzinnym domu właścicielki co so-
botę, po ciężkim tygodniu pracy w gospodar-
stwie, kobiety w domu piekły słodkie specjały,
ponieważ w  tamtych czasach trudno było
o inne słodycze. Pani Maria, gdy już pozna-
ła technologię cukiernictwa, wraz z  mężem
wykupiła małą cukiernię. Państwo Magosz
zaczęli od produkcji lodów, ale z czasem fir-
ma sukcesywnie poszerzała swój asortyment
i  rozwijała się technologicznie. A  pracowni-
ków wciąż przybywało. Na początku, okolicz-
ni klienci w cukierni zaopatrywali się jedynie
w tradycyjne śląskie wypieki, takie jak koło-
cze i krajanki. A zamówienia na torty były je-
dynie od klientów z większych miast, Opola
czy Wrocławia, którzy przejeżdżając przez
Krapkowice przypadkowo trafiali do cukierni.
Dziś cukiernia ma swoją główną siedzibę
w  Krapkowicach przy ulicy Prudnickiej, ale
sprzedaż prowadzi także w  trzech innych
punktach województwa opolskiego. Do dziś
korzysta się tu z tradycyjnych receptur prze-
kazywanych z pokolenia na pokolenie. Wy-
roby cukiernicze Magoszów to cała gama
ciast regionalnych kruchych, piaskowych,
drożdżowych, francuskich, deserowych i tor-
towych oraz szeroko rozwinięta oferta tortów
okolicznościowych. Firma Magosz chętnie
wychodzi naprzeciw indywidualnym, niety-
powym życzeniom klientów. Od niedawna
cukiernia wzbogaciła się o  kawiarnię. Wła-
ścicielka w  pracy kieruje się sercem. Uważa,
że tylko z miłości do tego, co się robi, efekty
mogą być zadowalające.
Krajanki (nazywane także kołaczykami) nie-
przerwanie tworzą historię regionu opolskie-
go. Te drożdżówki wyróżniają się dużą ilością
nadzienia (makowego, serowego albo jabłko-
wego) i  są zwykłymi kołoczami, tylko bar-
dziej „podzielnymi” i  z  zawiniętymi rogami.
Wypiekane są w gospodarstwach domowych
z  okazji uroczystości rodzinnych – wesel,
chrzcin, rocznic ślubu, dożynek, odpustów.
Tak jak dawniej, gdy odgrywały rolę obrzędo-
wą i były symbolem obfitości, tak i dziś poda-
je się je na znak dobrobytu, podczas rodzin-
nych uroczystości. Krajanki zostały wpisane
na Listę Produktów Tradycyjnych w  sierpniu
2010 roku.
4
fot. Małgorzata Kwiatkowska
KRAJANKI
Liczba porcji: 6–8
Czas przygotowania: 160 minut
Składniki na kruszonkę:
• 400 g mąki
• 200 g masła
• 200 g cukru
• 1 jajko
• �½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Masło, cukier, jajko i ekstrakt waniliowy ucie-
ramy. Dodajemy mąkę i zarabiamy ciasto, aż
będzie jednolite. Odstawiamy do lodówki na
20 minut.
Składniki na nadzienie makowe:
• 500 g maku (sparzonego
i zmielonego dwukrotnie)
• 100 g masła
• 2 łyżki mąki
• 250 g cukru
• kilka kropel aromatu migdałowego
• 100 g rodzynek
• 100 g orzechów włoskich
• 2 jajka
Przygotowanie:
Z  masła i  mąki sporządzamy zasmażkę. Do
zmielonego maku dodajemy cukier, jajka, aro-
mat migdałowy, zasmażkę oraz bakalie. Do-
kładnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.
Składniki na nadzienie serowe:
• 1 kg białego sera półtłustego (mielonego)
• 150 g masła
• 1 budyń waniliowy
• kilka kropel aromatu waniliowego
• 280 g cukru
• skórka starta z 2 cytryn
• 100 g rodzynek
• 5 jajek
Przygotowanie:
Masło, cukier, żółtka, cukier waniliowy uciera-
my na gładką masę. Dodajemy zmielony ser,
rodzynki, budyń w  proszku, skórkę z  cytryn
oraz ubitą pianę z białek. Mieszamy wszyst-
ko, aż masa będzie jednolita.
Składniki na nadzienie jabłkowe:
• 1 �½ kg jabłek
• 2 łyżeczki cynamonu
• 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Przekładamy do rondla, dodajemy cynamon
i cukier. Prażymy, aż będą miękkie.
Składniki na ciasto drożdżowe:
• 500 g mąki
• 50 g świeżych drożdży
• 250 ml ciepłego mleka
• 2 jajka
• 100 g cukru
• 150 g masła
• szczypta soli
Przygotowanie rozczynu:
Do mleka dodajemy drożdże, 3 łyżki mąki,
2 łyżki cukru oraz szczyptę soli. Mieszamy do
uzyskania jednolitej masy, przykrywamy lnia-
ną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na
15 minut.
Przygotowanie ciasta:
Miękkie masło ucieramy z jajkami, dodajemy
resztę mąki oraz rozczyn. Łączymy i  odsta-
wiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30
minut. Następnie rozwałkowujemy na gru-
bość 2–3 cm i wycinamy kwadraty o wymia-
rach: 15x15 cm. Na środek każdego nakłada-
my farsz. Krajanki zwijamy rogami do środka,
mocno je zaciskając na tak zwaną kopertę.
Wierzch ciasta smarujemy mlekiem. Krajanki
układamy na wysmarowanej tłuszczem bla-
sze. Następnie kciukiem nakładamy na ciasto
kruszonkę, zachowując równe odstępy. Piec
około 20 minut w  temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Posypujemy cukrem pudrem.
5
fot. Małgorzata Kwiatkowska
Zgłoś jeśli naruszono regulamin