Adamczewska Barbara - Gotuj z głową.PDF

(55941 KB) Pobierz
5/95
·
INDEKS
352985
ISSN
1234·7779
BARBARA ADAMCZEWSKA
GO
TU
ZGŁO
i~~[ff
111111111111111
WSTĘP
Przywykliśmy uważać,
że
na
prowadzenie praw-
dziwej domowej
kuchni,
wymagające
niemało
wysił­
ku i sporo
czasu,
mogą
sobie
pozwolić
jedynie
osoby
nie
pracujące
zawodowo.
Nam,
zabieganym
i
obar-
czonym wieloma
obowiązkami,
po
prostu
brakuje
czasu na dogadzanie podniebieniu. Na co
dzień
ja-
damy cokolwiek, byle szybciej,
pozostawiając
kuli-
narne
wyczyny
na
koniec
tygodnia.
Tymczasem przygotowanie
smacznego,
urozmaico-
nego i
pełnowartościowego posiłku
wcale nie musi
zajmować
kilku godzin. Przy obecnym
zaopatrzeniu
sklepów
spożywczych
w
produkty,
półprodukty
i
mro-
żonki,
przy odpowiednim
wyposażeniu
kuchni w no-
woczesne
sprzęty
i
urządzenia
oraz
umiejętnym
zor-
ganizowaniu sobie pracy
-
obiad
możemy
ugotować
w
niecałą
godzinę.
W
książce
„Gotuj
z
głową"
udowadniamy,
że
nie
jest
to wcale
trudne.
Trzeba
się
jednak starannie
przygotować:
zaplanować
co najmniej
tygodniowy
jadłospis,
wcześniej zrobić
zakupy,
by w czasie
go-
towania wszystkie produkty
mieć
pod
ręką,
a
także
ustalić kolejność
wykonywanych
czynności.
o
zasadz ie:
jeżeli
przygotowanie
zupy
wymaga
dużo
pracy i
czasu,
drugie danie po-
winno
być
proste, i odwrotnie
-
planując
skom-
p
likowane
d
rug
ie danie,
zróbmy
zupę
z kon-
centratu.
ważnej
Przy
układaniu
jadłospisu pamiętajmy
Zaplanujmy
np.
taką kolejność czynności:
rano, przed
wyjściem
do
pracy,
przełóżmy
za-
mrożone
produkty
z
zamrażalnika
na
niższą
półkę
lodówki
(nie musimy tego
robić,
jeśli
mamy kuchen-
kę mikrofalową
szybko
rozmrażającą
żywność);
3
GOTUJ Z
GŁOWĄ
WSTljP
nych kasz czy przecierów, które
mogłyby
spowodo-
wać
zatkanie przewodu w zaworze parowym.
Kombiwar
-
rodzaj
prodiża,
w którym potrawy
ogrzewane przez
gorące
powietrze,
więc
nie przypala-
ją się,
nie
wysychają,
równomiernie
s
ię opiekają,
za-
chowując
smak
i aromat.
Można
w nim
gotować
i piec.
Kuchenka mikrofalowa
-
urządzenie umożliwia­
jące
szybkie gotowanie i
błyskawiczne
odgrzewanie.
Nadaje
się także
do
rozmrażania
produktów i go-
towych
dań.
Jest szczególnie przydatna tam, gdzie
domownicy
wracają
do domu
o
różnych
porach
-
w kuchence mikrofalowej
każdy może
sam
odgrzać
sobie obiad. Potrawy w
niej
przygotowane zacho-
wują soczystość,
aromat i
właściwą konsystencję.
Ważne
jest jednak, aby
ściśle przestrzegać
czasu go-
towania lub podgrzewania,
określonego
w instrukcji
obsługi.
e
wieczorem poprzedniego dnia wykonajmy te pra-
ce,
które
przyspieszą przyrządzenie
obiadu, ale nie
obniżą wartości odżywczych
potraw, a
więc
np.
ugo-
tujmy
ryż
lub buraczki w skórce,
zmielmy
mięso
na
kotlety;
e
przystępując
do przygotowania
posiłku,
zacznij-
my od
czynności trwających najdłużej:
nastawmy
wodę
do gotowania ziemniaków
czy
kaszy, rozgrzej-
my piekarnik itp.
Sprawna praca w kuchni jest w
dużej
mierze kwe-
stią
wprawy. Nie rezygnujmy jednak z
pomysłowości
i improwizacji, szczególnie
jeśli
chodzi
o
komponowa-
nie i doprawianie potraw. Zadbajmy
o
smakowe
i ko-
lorystyczne zestawienia produktów,
pam
iętając,
aby
te same surowce nie
były składnikami
kilku potraw
w jednym
posiłku.
Na drugie danie nie podajemy na
przykład
makaronu,
jeśli
na pierwsze
była
zupa z klu-
skami,
sałatki
z pomidorów
-
przy zupie pomidoro-
wej, a zupy owocowej nie
łączymy
z leniwymi pieroga-
mi z cukrem.
W sprawnym i szybkim przygotowaniu domowych
posiłków
bardzo pomaga
też wyposażenie
kuchni
w
urządzenia ułatwiające pracę.
Oprócz kuchenki
gazowej
lub
elektrycznej i lodówki
to:
Malakser
-
rodzaj robota; rozdrabnia
mięso,
szatkuje warzywa i owoce, uciera sery itp.
Można
w nim
wyrobić
ciasto,
przygotować
krem do tortów,
zetrzeć
ziemniaki na placki, warzywa na surówki,
poszatkować kapustę...
Malakser pracuje bardzo
szybko.
Szybkowar
-
hermetycznie zamykany garnek,
w którym
można
trzykrotnie
szybciej
niż
w
zwykłym
ugotować zupę,
warzywa,
udusić mięso
czy ryby.
W szybkowarze gotuje
się
pod
ciśnieniem,
co
spra-
wia,
że
potrawy nie
rozgotowują się, zachowują
war-
tości odżywcze
i walory smakowe. Szybkowar nada-
je
się
szczególnie do produktów, które w
zwykłych
warunkach
wymagają długiego
gotowania, a
więc
twardych
mięs,
flaków, suszonych owoców itp. Przy-
rządzać
w nim
można
wszystko, z
wyjątkiem
drob-
4
Istnieje jeszcze wiele innych przydatnych w kuchni
urządzeń,
choćby
zamrażarka,
w której nie tylko
mrozi
się mięso,
owoce i warzywa, ale przetrzymuje
także
gotowe potrawy, np. pierogi,
gołąbki,
bigos,
kruche ciasto.
Autorka
GOTUJ Z
GŁOWĄ
ZUPY
CEBULOWA
POPULARNA
4
duże
cebule,
łyżka masła
lub margaryny,
łyżka mąki,
g
lub 4
sucharki
wyborowe,
N
4
łyżki
startego
żółtego
sera, sól
Cebulę
niezbyt drobno
posiekać
i
podsmażyć
w
głębokim
garnku
na
maśle
lub
margarynie,
stanie
się
lekko
złocista,
ale
nie
zrumie-
niona. Wówczas
oprószyć mąką,
4 szklanki
wody,
4
grzanki
z
bułki
BARSZCZ
Z CHRZANEM
2 opakowania
białego
b
arszczu
lub
żurku,
pół
szklanki
śmietany,
3-4
szklanki wywaru
z
białej kiełbasy
lub
wod y,
2
łyżki
tartego
chrzanu ,
40 dag
białej
kiełbasy
lub 2 jaja na twardo,
2
łyżki
posieka nej
natki pietruszki,
P
łyżeczka
cukru,
sól
Przygotować
zupę
według
prze-
pisu na opakowaniu. Pod
koniec
gotowania
dodać
pokrojoną
na
krążki kiełbasę
i chrzan. Dopro-
wadzić
do
wrzenia,
doprawić
śmietaną,
cukrem i
solą. Rozłać
na talerze lub do
filiżanek,
posy-
pać posiekaną zieleniną.
Zamiast
z
kiełbasą można podać zupę
z
połówkami
jaj ugotowanych na
twardo.
6
BIAŁY
g
GOTUJ Z
GŁOWĄ
jeszcze
chwilę
solić
smażyć, wlać zimną
ZUPY
po-
do
smaku.
Gotową zupę
roz-
lać
do
żaroodpornych
czarek,
na
wierzchu
położyć
po grzance i
po-
sypać
żółtym
serem.
Zapiekać
w
piekarniku
do momentu,
ser
się
stopi. Natychmiast
podawać.
wodę, zagotować, zmiksować,
CYTRYNOWA
4 szklanki wywaru
z
cielęciny
lub kurczaka,
2
cytryny,
pół
szklanki
śmietanki,
giit..._
zkla_
_
a g_
_
o
_
a_
_
g_
_ __.
s
_ _
nk
_u_
o t
_w
n e_ o
_ryżu
CHŁODNIK
POMIDOROWY
2
szklanki
soku
pomidorowego,
2 szklanki kefiru,
jogurtu lub
młodego
zsiadłego
mleka,
zielony
ogórek,
2 jaja na twardo,
4
łyżki
posiekanego
szczypiorku,
2
łyżki
posiekanego
Ili
koperku,
cukier, pieprz, sól
Cytryny
dokładnie
wyszorować
pod
bieżącą
wodą.
Zagotować
wy-
war,
wcisnąć
do niego sok
z
pół­
torej
cytryny,
po
zdjęciu
z ognia
dodać
śmietankę,
wymieszać.
Na
talerze
rozłożyć ryż, zalać zupą,
pośrodku
położyć
cienki
plasterek
cytryny ze
skórką.
FASOLOWA
BŁYSKAWICZNA
g
2 opakowania zupy
fasolowej w proszku,
duży korzeń
pietruszki,
Sok pomidorowy
wymieszać,
łyżka masła,
najlepiej w
mikserze,
z
kefirem
lft
łyżka
posiekanej natki
lub
jogurtem
.
Posypać zieleniną.
pietruszki lub koperku
Doprawić solą,
pieprzem i cukrem,
dodać
pokrojone w plasterki jaja
W garnku
rozpuścić
masło.
oraz pokrojony w
zapałkę
ogórek.
Obraną
i
umytą pietruszkę
ze-
trzeć
na
tarce
o
dużych
otworach
Odstawić
na kwadrans
do
lodów-
ki.
Latem
można
chłodnik
poda- i
dusić
przez
5-6
min na
maśle,
wać
z
kostkami
lodu.
stale
mieszając. Następnie
wlać
wodę
w
ilości
podanej na opako-
waniu
(4 szklanki),
dodać
koncen-
trat
zupy
i
gotować około
5
min.
Na talerzach
posypać
natką
pie-
truszki
lub
koperkiem.
g
8
9
Zgłoś jeśli naruszono regulamin